Istekao rok
8

Komisija za istraživanje korupcije u VSTV-u može početi s radom: SNSD, HDZ i SDA nemaju članove

A.D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ako je suditi prema informacijama iz Parlamenta BiH do kojih je došao Klix.ba, istražna komisija koja će detaljno istražiti stanje u VSTV-u, a čije je formiranje na prijedlog zastupnika Damira Arnauta (SBB) odobrio Predstavnički dom, po svemu sudeći ostat će bez članova iz SDA, SNSD-a i HDZ-a.

Kako Klix.ba saznaje, do 16 sati, odnosno do kraja radnog vremena pisarnice u Parlamentu BiH imena članova navedene komisije dostavili su Naša stranka, SDP, DF, SDS - PDP i SBB, dok to nisu učinili HDZ, SNSD, Srpski Klub i SDA.

Tako su navedene stranke koje nisu dostavile imena svojih članova propustile da u zadanom roku to učine, a prema zaključku, ovu komisiju može činiti najmanje pet, a najviše devet članova.

Istražna komisija će tako, prema sadašnjem stanju, biti sastavljena od Mirjane Marinković-Lepić, Zukana Heleza, Zlatana Begića, Dragana Mektića te Damira Arnauta.

Podsjetimo, nakon što se snimak aktuelnog predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija pojavio u javnosti u kojem se on povezuje sa koruptivnim radnjama zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio prijedlog da se formira istražna komisija koja će detaljno istražiti stanje u VSTV-u.

"Prijedlog zaključka o formiranju istražne komisije postavljen je na način da niti jedna stranka ili klub ne može blokirati formiranje komisije jer Dom određuje sastav i broj članova, a moj prijedlog je da to bude najmanje pet, a najviše devet. Stranke koje žele nekoga predložiti u komisiju će imati sedam dana da to urade. U svakom slučaju parlament ima odgovornost da istraži stanje u koje se VSTV doveo", izjavio je Arnaut tokom sjednice.

Tako je prvi put u historiji Palament BiH formirao istražnu komisiju ove vrste.