BiH
0

Komisija za istinu o Tuzli uputila otvoreno pismo nadležnim institucijama

FENA
Nezadovoljni aktivnostima pravosudnih organa BiH u slučaju Ilije Jurišića, predstavnici Komisije za istinu o Tuzli od '92. do '95. uputili su otvoreno pismo nadležnim institucijama.

U pismu zahtijevaju poduzimanje mjera prema Krivičnom zakonu BiH, te procesuiranje sudija Okružnog suda u Beogradu zbog manipulacije zakonom i zadržavanja Ilije Jurišića u pritvoru.

Navodeći činjenice o kršenju prava i sloboda Ilije Jurišića, Komisija za istinu o Tuzli traži od organa i institucija BiH da se on izruči BiH. Niz grešaka u istrazi te kršenje međunarodne konvencije rezultat su, između ostalog, i pasivnosti bh. institucija, rečeno je danas na pres-konferenciji.

„Pravosuđe Srbije nema nikakvog pravnog osnova da drži zatočenog Iliju Jurišića. Iz tog razloga sudije Okružnog suda u Beogradu zloupotrebljavaju položaj i manipulišu kršeći zakon kako bi zadržali Iliju Jurišića u pritvoru. Članom 12. krivičnog Zakona BiH definirana je krivična odgovornost i stranaca koji u stranoj državi počine krivično djelo“, kazao je Mirnes Ajanović, predstavnik Komisije za istinu o Tuzli.