{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu

F
8.3.2007. u 15:15
0
0
Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu
0
Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu
U postupku donošenja odluka po zahtjevu za ponovno razmatranje odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, Komisija je u slučajevima postojanja kupoprodajnog ugovora zaključenog između nosioca prava iz odluke i bivše SSNO, donosila odluke kojim se nosilac prava iz odluke, sadašnji korisnik stana i vlasnik stana upućuju na ostvarivanje prava u skladu sa odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz ove komisije povodom medijskih napisa o njenom navodnom nezakonitom radu.
- U ovakvim pravnim situacijama, zbog činjenice postojanja kupoprodajnog ugovora, isključena je mogućnost primjene člana 3a Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, kaže se u saopćenju.

Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo Federacije BiH utvrđen je način i uslovi za priznavanje pravne valjanosti kupoprodajnog ugovora, kao i prava nosioca prava iz kupoprodajnog ugovora, pa rješavanje međusobnih odnosa između nosioca prava iz kupoprodajnog ugovora i vlasnika stana predstavlja prethodno pitanje u postupku izvršenja odluka Komisije.

Kako su svi odnosi utvrđeni odredbama ovog zakona odnosi između kupca i vlasnika stana, tako i pitanje pravne valjanosti kupoprodajnog ugovora treba da riješi nosilac prava iz ugovora i vlasnik stana koga zastupa Federalno pravobraniteljstvo i koje je po zaključku Vlade Federacije BiH bilo dužno do 31. decembra prošle godine preuzeti sve predmete nekadašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: