{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu

F
8.3.2007. u 15:15
0
0
Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu
0
Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica demantira optužbe o nezakonitom radu
U postupku donošenja odluka po zahtjevu za ponovno razmatranje odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, Komisija je u slučajevima postojanja kupoprodajnog ugovora zaključenog između nosioca prava iz odluke i bivše SSNO, donosila odluke kojim se nosilac prava iz odluke, sadašnji korisnik stana i vlasnik stana upućuju na ostvarivanje prava u skladu sa odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz ove komisije povodom medijskih napisa o njenom navodnom nezakonitom radu.
- U ovakvim pravnim situacijama, zbog činjenice postojanja kupoprodajnog ugovora, isključena je mogućnost primjene člana 3a Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, kaže se u saopćenju.

Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo Federacije BiH utvrđen je način i uslovi za priznavanje pravne valjanosti kupoprodajnog ugovora, kao i prava nosioca prava iz kupoprodajnog ugovora, pa rješavanje međusobnih odnosa između nosioca prava iz kupoprodajnog ugovora i vlasnika stana predstavlja prethodno pitanje u postupku izvršenja odluka Komisije.

Kako su svi odnosi utvrđeni odredbama ovog zakona odnosi između kupca i vlasnika stana, tako i pitanje pravne valjanosti kupoprodajnog ugovora treba da riješi nosilac prava iz ugovora i vlasnik stana koga zastupa Federalno pravobraniteljstvo i koje je po zaključku Vlade Federacije BiH bilo dužno do 31. decembra prošle godine preuzeti sve predmete nekadašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: