BiH
0

Komisija sutra o stanju u Sipi

SRNA
Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebalo da razmatra dopunjeni izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) o stanju u Agenciji povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH.

Izvještaj nosi oznaku tajnosti, ali su mediji ranije objavili da u njemu direktor Sipe Mirko Lujić traži od Savjeta ministara BiH da zbog narušavanja ugleda Agencije razriješi dužnosti njegovog pomoćnika Dragana Lukača.

Član Komisije Mirko Okolić rekao je da je Lukačev slučaj specifičan, jer ga je svojevremeno na mjesto pomoćnika direktora Sipe postavila međunarodna zajednica.

''Međutim, u svim ostalim pitanjima, uključujući i eventualno razrješenje, trebalo bi primjenjivati zakon, prema kojem je sve to u nadležnosti Savjeta ministara'', izjavio je Okolić Srni.

Podsjetivši da je Komisija već razmatrala izvještaj Sipe i da ga je vratila, jer nije sadržao dovoljno informacija, Okolić je izrazio sumnju da će se na sjednici u ponedjeljak doći do pravog rješenja s obzirom da su do sada u okviru Komisije izraženi različiti stavovi o stanju u ovoj policijskoj agenciji.

''U svakom slučaju, Komisija bi trebalo da zauzme stav o izvještaju'', rekao je Okolić.

Osvrćući se na to da izvještaj Sipe nosi oznaku tajnosti, zbog čega niko od članova Komisije ne može da ga komentariše i govori o detaljima, on je objasnio da tu oznaku stavlja onaj koji pravi informaciju.

''U ovom slučaju to su Sipa i direktor Agencije koji su kreatori informacije i oni imaju apsolutno pravo da stepenuju tu informaciju prema svome nahođenju'', rekao je Okolić.

On je dodao da Komisija može ocijeniti da izvještaj ne sadrži informacije koje zahtijevaju tajnost i zatražiti od njenog sačinioca da skine stepen tajnosti na niži nivo ili da ga skroz ukine, ali konačnu odluku o tome donosi onaj ko je sačinio dokument.

Komisija je 10. marta raspravljala o događanjima u Sipi povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH, ali je rasprava prekinuta uz zaključak da direktor Agencije Mirko Lujić i Savjet ministara u roku od 15 dana Komisiji dostave sveobuhvatan izvještaj o stanju u ovoj policijskoj agenciji.

Komisija je tom prilikom zaključila da postoje ozbiljne indicije da stanje u Sipi nije dobro i da bi produbljivanje takvog stanja imalo štetne posljedice, te zatražila od Sipe i Savjeta ministara da uz izvještaj dostave i prijedlog mjera za prevazilaženje postojećeg stanja u Agenciji.

Pomoćnik direktora Sipe Dragan Lukač, zajedno sa neposrednim saradnicima i u ime Kriminalističko-istražnog odjeljenja Agencije, uručio je 17. februara Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i većeg broja lica zbog navodno počinjene štete od 145 miliona KM.