BiH
0

Komisija podržala odluku o slanju 49 bh. vojnika u Irak

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici dala saglasnost na odluku Predsjedništva BiH o slanju 49 pripadnika Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u novu mirovnu misiju u Irak.

Ipak, odluka je upućena Parlamentu BiH, koji će u konačnici odlučivati o ovom pitanju, potvrdio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Branko Zrno.

On je kazao kako je na sjednici od 10 prisutnih članova Komisije njih sedam glasalo za odluku. Suzdražni su bili Dušanka Majkić i Vinko Zorić, dok je protiv odluke glasao drugi zamjenik predsjedavajućeg Slobodan Šaraba.

On je već ranije najavio da neće podržati odluku, jer je, kako je kazao, Irak opasno ratno područje, te da je "nehumano tamo slati naše vojnike".

Zrno navodi da će se ova odluka već danas naći pred poslanicima Predstavničkom doma, dok će najvjerovatnije sutra, prije održavanja plenarne sjednice Parlamenta BiH, biti održana sjednica Doma naroda samo sa ovom tačkom dnevnog reda.