Uoči sutrašnje sjednice
6

Komisija Parlamenta saslušava direktora Đenana Salčina: Štošta nas zanima o javnim nabavkama

I. Č.
Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH saslušat će sutra direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH Hasima Šabotića i direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina.

Osim toga, Privremena istražna komisija, koja je sastavljena uglavnom od članova koji dolaze iz opozicionih stranaka, kao svjedoka će saslušati i sudiju Okružnog suda u Banjoj Luci Milana Blagojevića.

Branislav Borenović, jedan od članova Privremene istražne komisije, izjavio je za Klix.ba uoči sutrašnje sjednice da će ga puno stvari zanimati o procesu javnih nabavki i ulozi Agencije za javne nabavke BiH.

"Posao Istražne komisije je da kroz jedan direktan kontakt, kroz pitanja i odgovore, sagleda stanje u pravosuđu, odnosno da dođe do određenih saznanja koja će pomoći da utvrdimo stanje u pravosudnim institucijama", rekao je Borenović.

Zanimat će ga, kako kaže, da li pojedine agencije na državnom nivou imaju drugu ulogu osim da njihov naziv stoji na papiru.

"Ima li Agencija za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ikakvu ulogu u sprečavanju korupcije, otimačine, devastiranja javnih sredstava, što je bilo posebno izraženo za vrijeme pandemije", zapitao se on.

Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH je, kako saznajemo, već dobila odgovore na neka pitanja upućena pravosudnim institucijama i policijskim agencijama.

"Kroz odgovore ne možemo ući u istražne radnje i istražne postupke, ali možemo vidjeti koliko je pravosudni sistem efikasan. Koliko sam primijetio, najveći broj istraga se završi naredbom o neprovođenju istrage", rekao je Borenović.

Veliki broj tužilačkih i policijskih istraga, prema njegovim riječima, na kraju čak i ne dođe do suda, što je ocijenio kao ozbiljnu situaciju.

"Istražna komisija ima poseban osvrt vezan za preporuke na evropskom putu i ulogu VSTV-a. Kad završimo svoj posao koji će trajati mjesecima, imat ćemo prijedloge za određena zakonska rješenja", istakao je on.

Ključni zakon koji će morati doživjeti svoju promjenu je, prema njegovim riječima, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.