BiH
0

Komesar za ljudska prava VE razgovarao s Kebom i predstavnicima decertificiranih policajaca

FENA
Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsadom Kebom i predsjednicima udruženja decertificiranih policajaca Federacije BiH i Republike Srpske Ramom Sulićem i Nenadom Starčevićem.

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg je nakon sastanka kazao novinarima kako je obaviješten o decertifikaciji jednog broja policajaca i žalbama nekih od tih policajaca o načinu na koji su tretirani.

Kako je rekao, došao je u BiH kako bi istražio taj slučaj, također da vidi da li ima neki prijedlog i kako se ovo može razriješiti.

„Imao sam razgovor s ministrom Kebom i predstavnicima decertificiranih policajaca. Sada počinjem dalje sastanke s diplomatskom zajednicom ovdje, s predstavnicima UN-a ovdje, a također ću obaviti i konsultacije s UN-om u Njujorku. Kada budem stekao jasnu sliku o kompleksnoj situaciji ovdje, pravnoj i vezano za autoritet UN-a, sačinit ću svoje zaključke i javno dati zaključke i sugestije. Ali prije nego što sa svim stranama budem porazgovarao, neću o svojim zaključcima davati javne izjave“, kazao je Hammarberg.

Istaknuo je kako je sada veoma važno "da pokušamo razriješiti ovaj problem", što će zahtijevati također i nešto diplomatskog rada u duhu Evropske konvencije o ljudskim pravima i međunarodnog prava.

Na novinarsko pitanje da li je optimist da može pomoći u rješavanju ovog problema, Hammarberg je odgovorio da će pokušati da da konstruktivan doprinos.

Upitan kada će prezentirati izvještaj i da li smatra da su, prema informacijama koje ima, prekršena ljudska prava decertificiranih policajaca, odgovorio je:“Što se tiče suštine, nemam namjeru ovdje davati izjavu zato što bi to samo podrivalo moj budući diplomatski rad“.

Također je, dodao je on, prerano da kažem tačno kada mogu formulirati svoje preporuke jer zavisi od odgovora koje ću dobiti u kontaktima danas.

„Radit ću koliko god mogu vrijedno i brzo“, rekao je Hammarberg.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo je kazao da je ovo bio iscrpan, detaljan i iskren razgovor o meritumu problema decertificiranih policajaca BiH koji već četiri godine čeka na svoj epilog.

„Nosim pozitivne utiske s ovog sastanka koji ćemo Hammarberg i ja nastaviti večeras kako bismo došli do rješenja koja će obezbijediti provedbu međunarodne konvencije, kako evropske o ljudskim pravima, tako i univerzalne konvencije UN-a o ljudskim pravima“, kazao je Kebo.

Mi danas, dodao je on, nismo nikoga optuživali, nego smo razgovarali o faktima, o činjenicama koje će biti na raspolaganju komesaru Hammarbergu koji će kao nesporni autoritet za ljudska prava u Vijeću Evrope sačiniti svoj izvještaj koji će biti uputa i obaveza institucija BiH i drugim institucijama da postupe u skladu s tim preporukama.

„Zahvaljujem predsjednicima udruženja decertificiranih policajaca koji su jasno, otvoreno, konkretno iznijeli svu težinu problematike, pravnu zamršenost, nedosljedno ponašanje i domaćih predstavnika vlasti te predstavnika međunarodne zajednice koji su stvorili „vrzino kolo“ i problem koji je izazvao ovoliki interes javnosti, a sve sa željom da sačuvamo i autoritet UN-a, autoritet Vijeća Evrope te autoritet samostalne, neovisne države BiH i njene sposobnosti da svoje građane štiti mehanizmima međunarodnog prava koji su često spori, ali mislim na kraju da će biti pravedni“, kazao je Kebo.

Dodao je kako je jutros Hammarbergu uručio potpisanu odluku Vijeća ministara BiH o formiranju državne komisije za reviziju procesa certifikacije.