Dugo se čekalo
62

Komesar Selimović konačno donio odluku o činovanju policijskih službenika u Sarajevu

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović konačno je donio odluku o činovanju policajaca odnosno o unapređenju policijskih službenika na slobodna radna mjesta, saznaje Klix.ba.

Selimović je tri godine neocijenjen pred Nezavisnim odborom, ali je imao dovoljnu političke podršku da ostane na toj funkciji. Kao glavna zamjerka u obrazloženjima se navodilo da nije proveo činovanje te da nije popravio međuljudske odnose unutar policije kao i da nije donio pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji u skladu sa zakonom.

Sada je Selimović konačno odlučio donijeti odluku o pokretanju procedure za unapređenje policijskih službenika za sve činove, osim za početne činove (policajac i mlađi inspektor).

Dakle, unapređenje odnosno činovanje se odnosi na činove starijeg policajca, narednika, starijeg narednika, inspektora, višeg inspektora, samostalnog inspektora i glavnog inspektora.

Na ovu odluku se čekalo jako dugo vremena, a posebno nakon mjeseca marta kada je donesen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji.

Unapređenjem službenika u čin glavnog inspektora će se automatski stvoriti konkurencija i komesaru Nusretu Selimoviću s obzirom da samo glavni inspektori mogu konkurisati na tu funkciju. Njegov mandat ističe u augustu iduće godine, no postoje spekulacije da će i prije toga ispuniti uslove za penziju što će podrazumijevati novi konkurs.

Također treba podsjetiti da još nije okončan proces prijema 200 policijskih službenika iako je konkurs raspisan u maju prošle godine. Kako saznajemo, u toku je žalbeni postupak nakon što je kreirana lista primljenih.