{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH

F
20.2.2008. u 18:22
0
0
Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH
0
Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH
Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg prezentirao je danas izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH, s preporukama fokusiranim na pitanja interno rasljenih osoba, manjinskih povratnika, Roma, djece, siromaštva i socijalne isključenosti.
Napominjući da su bh. vlasti ratificirale ključne evropske i međunarodne dokumente o ljudskim pravima, te usvojile zakone i akcione planove u ključnim područjima, Hammarberg je istaknuo potrebu daljnih napora na osiguranju konkretne provedbe reformi.

On smatra da je efekat proteklog konflikta doprinio siromaštvu, socijalnoj isključenosti i nejednakosti. Socijalna pomoć se, kako je ocijenio, ne raspodjeljuje pravedno, a starije osobe, porodice sa jednim roditeljem i ljudi bez zdravstvenog osiguranja posebno su ranjive kategorije.

Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava također je ukazao na potrebu daljnih napora na pružanju pomoći povratnicima, a stanovi, infrastruktura i usluge trebaju biti omogućene svim povratnicima bez diskriminacije.

Hammarberg je preporučio aktivnosti na zaštiti manjina, a prioritet treba dati obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i pravu na stanovanje romskoj populaciji. U izvještaju se posebne preporuke daju i u vezi suzbijanja nasilja nad ženama i djecom.

Komesar Vijeća Evrope preopručuje i konkretnije aktivnosti u vezi konačne uspostave ureda ombudsmena na državnom nivou.

Također, primijetio je napredak u pogledu nezavisnosti i profesionalizma u pravosuđu, ali je izrazio zabrinutost velikim brojem zaostalih slučajeva na sudovima, zbog čega je predložio hitne mjere na rješavanju ovog problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: