{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH

F
20.2.2008. u 18:22
0
0
Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH
0
Komesar Hammarberg prezentirao izvještaj o ljudskim pravima u BiH
Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg prezentirao je danas izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH, s preporukama fokusiranim na pitanja interno rasljenih osoba, manjinskih povratnika, Roma, djece, siromaštva i socijalne isključenosti.
Napominjući da su bh. vlasti ratificirale ključne evropske i međunarodne dokumente o ljudskim pravima, te usvojile zakone i akcione planove u ključnim područjima, Hammarberg je istaknuo potrebu daljnih napora na osiguranju konkretne provedbe reformi.

On smatra da je efekat proteklog konflikta doprinio siromaštvu, socijalnoj isključenosti i nejednakosti. Socijalna pomoć se, kako je ocijenio, ne raspodjeljuje pravedno, a starije osobe, porodice sa jednim roditeljem i ljudi bez zdravstvenog osiguranja posebno su ranjive kategorije.

Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava također je ukazao na potrebu daljnih napora na pružanju pomoći povratnicima, a stanovi, infrastruktura i usluge trebaju biti omogućene svim povratnicima bez diskriminacije.

Hammarberg je preporučio aktivnosti na zaštiti manjina, a prioritet treba dati obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i pravu na stanovanje romskoj populaciji. U izvještaju se posebne preporuke daju i u vezi suzbijanja nasilja nad ženama i djecom.

Komesar Vijeća Evrope preopručuje i konkretnije aktivnosti u vezi konačne uspostave ureda ombudsmena na državnom nivou.

Također, primijetio je napredak u pogledu nezavisnosti i profesionalizma u pravosuđu, ali je izrazio zabrinutost velikim brojem zaostalih slučajeva na sudovima, zbog čega je predložio hitne mjere na rješavanju ovog problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: