Izjasnio se o ocjeni
1

Komesar Halilović pisao vlastima i međunarodnoj zajednici: Politički nalozi Nezavisnom odboru

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Komesar policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović poslao je nekoliko pisama na adrese Skupštine KS, Vlade i svih ministara te Ureda visokog predstavnika u BiH, Delegacije EU u BiH, kao i Ambasade SAD-a.

U navedenim pismima koja su poslana iz MUP-a Halilović se izjašnjava u vezi s negativnom ocjenom koju je dobio od Nezavisnog odbora za rad u 2018. godini.

"Prijedlog nezavisnog odbora je neosnovan, ne zasniva se na činjenicama i objektivnim pokazateljima i ne korespondira s elementarnom logikom i istinom. Tek je Uprava policije mojom odlukom u svojstvu policijskog komesara tokom 2018. godine pokrenula aktivnosti i dobila prvi strateški dokument u vidu strategije i Akcionog plana za period 2018.-2021. Ovi dokumenti su prepoznali i integrisali sve relevantne stavove i probleme koji su kroz rad Skupštine isticani kao prioriteti. Na ovaj način Uprava policije je odlučno, transparentno i precizno odredila okvir djelovanja", navodi se, između ostalog, u Halilovićevom pismu skupštinskim zastupnicima.

On navodi da, ukoliko bi Nezavisni odbor izvan svog okvira poduzimao mjere praćenja i ocjene rada ne uvažavajući objektivne, strateški postavljene parametre rada policije i komesara, izašao bi izvan zakonom određenih ovlasti i teško bi narušio načelo operativne samostalnosti.

''U konkretnoj situaciji prijedlog godišnje ocjene rada komesara za 2018. jasno ukazuje na to da je Nezavisni odbor narušio osnovne principe iz Zakona o unutrašnjim poslovima KS, odnosno da nije osigurao stručno, objektivno i nepristrasno praćenje rada policijskog komesara, nego je postupio isključivo po nalozima određenih političkih krugova", naveo je između ostalog Halilović.