BiH
0

Komemoracija povodom smrti profesorice Nirman Moranjak-Bamburać

FENA
Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti prof. dr. Nirman Moranjak-Bamburać, istaknute stručnjakinje iz oblasti teorije književnosti, komparativne književnosti, slavistike i rodnih studija.

Amfiteatar Filozofskog fakulteta nije mogao primiti sve one koji su se željeli oprostiti od profesorice Moranjak-Bamburać, koja je bila izuzetno cijenjena profesorica i naučna radnica.

O njenom liku i dugogodišnjem naučnom i akademskom radu govorili su kolege, prijatelji i najbliži saradnici dr. Moranjak-Bamburać.

Dekan Fakulteta prof. dr. Salih Fočo kazao je kako profosorica Moranjak-Bamburać iza sebe ostavila zavidan naučnoistraživački rad, te da su njenom smrću akademska zajednica i Filozofski fakultet izgubili velikog profesora i pedagoga.

Ona je posjedovala, kako je rečeno na komemoraciji, izuzetne intelektualne sposobnosti, a bila je ekspert za različite naučne discipline.

Prema riječima njene kolegice profesorice Marine Katnić-Bakaršić, ona je iznad svega voljela svoj posao, u potpunosti se predavala radu u nastavi, te posebnu pažnju posvećivala njenoj modernizaciji.

Bila je zahtjevna profesorica, ali je u svakom studentu vidjela potencijal, zbog čega su je oni izuzetno cijenili i voljeli, rečeno je.

Nirman Moranjak-Bamburać preminula je u Sarajevu u petak, 19. januara u 53. godini . Bila je redovna profesorica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, te Odsjeka za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Autorica je brojnih radova iz oblasti teorije književnosti, komparativne književnosti, slavistike i rodnih studija. U svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, osim na matičnom fakultetu, svoje znanje je prenosila studentima i studenticama različitih usmjerenja u BiH i svijetu. Stalno je bila angažirana i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Jedna je od osnivačica magistarskog programa za rodne studije pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, te je o njenom radu govorio i direktor ovog centra prof. dr. Zdravko Grebo.

Posljednji ispraćaj i sahrana profesorice Nirman Moranjak-Bamburać obavljeni su danas na groblju Bare.