Ispraćaj umjetnika
0

Komemoracija povodom smrti Anura Hadžiomerspahića u ponedjeljak na ALU Sarajevo

Klix.ba
Anur Hadžiomerspahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anur Hadžiomerspahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komemorativna sjednica povodom smrti profesora, grafičkog dizajnera, umjetnika i osnivača projekta Ars Aevi Anura Hadžiomerspahića bit će održana u ponedjeljak, 4. decembra, u 11 sati na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Sahrana će biti isti dan na groblju Bare u 13:45 sati.

O Anuru, njegovoj neizmjernoj dobroti, znanju, posvećenosti i predanosti govorit će prijatelji i saradnici - Marina Finci, profesorica i dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, profesor i šef Odsjeka za grafički dizajn Bojan Hadžihalilović, studentica treće godine Odsjeka za grafički dizajn Nirvana Žiško, predsjednik ULUPUBiH Almin Zrno i Anurov prijatelj Slobodan Samardžić Sam.

"Ars Aevi još jednom upućuje iskreno saučešće porodici i prijateljima zbog prerane smrti našeg umjetničkog direktora, osnivača Projekta Ars Aevi i dragog prijatelja. Anurovim odlaskom Ars Aevi je nemjerljivo izgubio: najkreativniji i najvitalniji dio sebe. Pamtit ćemo Anura umjetnika, Anura direktora i posebno Anura dragog čovjeka i prijatelja", saopćeno je.

Anur Hadžiomerspahić rođen je u Sarajevu 1971. gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Europskom institutu za dizajn u Milanu.

Bio je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi, a posljednjih godina njen umjetnički direktor. Djelovao je u kreativnom timu Ideologija, čiji su plakati pratili brojne kulturne manifestacije u zemlji. Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom. Često uz dozu satire, kroz hiperrealizam, kompjutersku grafiku ili fotomontažu, na osebujan način javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.

Anurovim odlaskom BiH je izgubila velikog umjetnika, a svi koji su ga poznavali velikog čovjeka i dragog prijatelja.