Uz BiH do smrti
580

Komemoracija Paddyju Ashdownu u Sarajevu: BiH je gradio kao pažljivi neimar s puno ljubavi

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Veliki prijatelj BiH i čovjek koji je iskreno volio i borio se za BiH, samo su neke od rečenica koje su danas izgovorene na komemoraciji posvećenoj lordu Paddyju Ashdownu. Svi govornici koji su sarađivali u vrijeme kada je on bio visoki predstavnik kazali su da je pomogao u postavljanju temelja na kojima BiH i danas stoji čvrsto.

U samom uvodu prenesena su Asdownova razmišljanja u bolesničkoj postelji, koja su i tada bila u vezi s našom BiH. Imao je dvije velike želje u 2019. godini, a to je da završi knjigu koju je započeo prije nekoliko godina i da se odazove pozivu prijatelja iz BiH koji su željeli u februaru s njim ići na skijanje na Bjelašnicu i Jahorinu. Nažalost, njegovo tijelo nije izdržalo.

Adnan Terzić koji je u vrijeme Ashdownovog mandata obnašao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kazao je kako je njihov odnos imao uspona i padova te da je bilo dubokih neslaganja, ali da je rezultat uvijek bio napredak i prosperitet u jednom iznimno važnom periodu za BiH.

Velika energija i iskustvo

Istakao je kako je Paddy Ashdown bio čovjek ogromne energije i s velikim političkim i životnim iskustvom te profesionalac i vojnik s kojim je dijelio viziju funkcionalne i efikasne evropske BiH, ravnopravne članice evropskih država.

"Iako je većina međunarodne zajednice smatrala tada da moja vlada i stranke koje je čine neće uraditi ništa dobro za BiH i najavljivali bankrot, Paddy je rekao hajde da im dam šansu i hvala mu na tome. Nije volio duge uvode, 'zasukali' smo rukave i počeli smo raditi na onome što je BiH toliko trebalo, a to su suštinske duboke reforme bh. društva koje su podrazumijevale uvođenje evropskih standarda u sve segmente. Paddy je imao planove i tim, i ja sam imao planove i tim, zahvaljujući tome uspjeli smo BiH postaviti na šine koje vode u Evropu. U to vrijeme reformi BiH je počela ostvarivati svoj evropski san i bili smo daleko ispred zemalja za kojima danas zaostajemo", prisjetio se Terzić.

Temelji stabilnosti

Istakao je kako je tada popravljen poslovni ambijent, da su reforme provedene i da je zabilježen najveći evropski rast.

"Ponosan sam na rezultate koje smo tada postigli i na čijim temeljima ova zemlja i danas čvrsto stoji. Kroz rad smo dokazali da možemo raditi zajedno i imati funkcionalnu državu i to je možda najveća zaostavština koju je ostavio. Međutim, ono što se malo pominje, a veoma je bitno, je činjenica da je Paddy bio neprikosnoveni lider svih institucija i predstavnika međunarodne zajednice u BiH i osigurao ambijent za realizaciju svih ideja. BiH je puno više trebala Paddyja nego on nju", kazao je Terzić.

Istaknuto je kako Ashdown spada u ljude koji nisu uzalud živjeli i da je svoj život posvetio dobru. Dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić kazao je kako mu se BiH podvukla pod kožu od prve posjete BiH.

"Do posljednjeg dana života zalagao se za okončanje sukoba i kažnjavanje ratnih zločina te podršku na evropskom putu. Volio je BiH sa svim proturječnostima. Bio je čovjek od akcije i pravedan, dokazano hrabar. Imao je instinkt lidera i vođe koji je uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Iskakao je iz helikoptera pravo na prvu liniju tokom sukoba u BiH. Gradio je BiH kao neki pažljivi neimar, kamen po kamen, slažući krhki mozaik kulture, jedinstva, različitosti, s mnogo ljubavi za zemlju i ljude kojima je služio", rekao je Šarić.

Velika zaostavština

Podsjetio je da je Ashdown uspostavio jedinstvenu vojsku, ujedinio obavještajne službe, reformirao sudstvo i stvorio jedinstvenu poreznu upravu dajući bh. vlastima izvor prihoda. Također, istakao je Šarić, pomogao je da se masakr nad muškarcima i dječacima u Srebrenici prizna kao genocid kroz izvještaje Vlade RS.

"Bio je aristokrata političkog duha koji nam danas itekako nedostaje u komunikaciji na svim nivoima. Nećemo reći zbogom, nego doviđenja u BiH u koju je vjerovao kao svaki dobar čovjek i pravi Bosanac i Hercegovac", kazao je Šarić.

Preokret u reformama

Mirko Pejanović naglasio je kako je Ashdownov rad doveo do izuzetnog preokreta u izvođenju reformi koje su BiH omogućile da se od ratnih posljedica i ideologija političkih stranaka približi miru i integraciji u euroatlantske institucije. Podsjetio je kako je donio 430 mjera i snakcionisao one koji su vršili opstrukciju u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U svemu što je radio pokazivao je veliku želju i upornost da građani BiH zaslužuju bolji život, stabilan mir i efikasne državne institucije", kazao je.

Zalaganje za prekid sukoba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je Ashdown već u augustu 1992. stigao u opkoljeno Sarajevo, gdje se sastao s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, kako bi pružio podršku borbi jedne slobodne i nezavisne zemlje, koja je predstavljala odbranu vrijednosti slobodnog svijeta. Sve do kraja rata bio je jedan od najgorljivijih zagovornika intervencije međunarodne zajednice, s ciljem zaustavljanja agresije i genocida.

"Tim svojim angažmanom tokom 90-ih priskrbio je sebi pravo da, godinama kasnije, ponavlja istinu da se genocid u BiH mogao spriječiti, uz više volje i odlučnosti međunarodne zajednice. 'Mogli smo spriječiti ovaj užas. Izabrali smo da to ne učinimo', govorio je i opominjao svijet. Prožeta osjećajem krivnje, navedena svijest postala je temelj odlučnijeg angažmana međunarodne zajednice prema našoj zemlji, posebno nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Personifikacija te odlučnosti bio je upravo – lord Ashdown", rekao je Džaferović.

Čovjek od akcije

Naglasio je kako ćemo ga upamtiti kao visokog predstavnika koji je nepravedni Dejtonski mir ispravnim tumačenjem i primjenom učinio malo pravednijim, a Bosnu i Hercegovinu funkcionalnijom u interesu svih njenih građana.

"Lord Ashdown je bio čovjek od akcije, diplomata koji je davao prioritet konkretnom djelovanju, u odnosu na zabrinutost i suzdržanost. Znao je da političkim silama, koje prijete demokratskim vrijednostima, treba odgovoriti odlučno i spriječiti ih u njihovim destruktivnim namjerama. Povodom 20. godišnjice genocida lord Ashdown je kazao da se zapadni svijet mora sjećati Srebrenice ne samo da da bi bio svjedok užasa, već i da bi razumio šta se dogodi kada okrene leđa. Ta velika lekcija odjekuje snagom svog esencijalnog značaja i danas: međunarodna zajednica ne smije okretati leđa Bosni i Hercegovini. Lord Ashdown ih nije okrenuo. Ispunio je svoju političku, ali prije svega ljudsku misiju. Ostao je do kraja vjeran i nesebično posvećen BiH", kazao je Džaferović.