ANUBiH
24

Komemoracija i sahrana Borisa Tihog danas u Sarajevu

Klix.ba
Boris Tihi
Boris Tihi
Komemoracija i sahrana akademika Borisa Tihog održat će se danas u Sarajevu.

Zajednička komemoracija Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine s Univerzitetom u Sarajevu i Ekonomskim fakultetom UNSA održat će se na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7 u 11 sati.

Sahrana će se obaviti u 15 sati na Gradskom groblju Bare. Povorka kreće ispred ateističke kapele.

Akademik Tihi je preminuo 20. maja 2017. godine.

Rođen je 1938. u Sarajevu. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu iz oblasti ekonomije. Specijalizaciju je završio na Ekonomskom institutu u Napulju (Italija), a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Dvije godine radio je u Energoinvestu kao analitičar, a 45 godina proveo je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je, između ostalog, šef Katedre za marketing i dekan Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu, prorektor i rektor Univerziteta u Sarajevu, dekan Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, gostujući profesor na više univerziteta u SAD, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, konsultant u više istraživačkih projekata, rukovodilac više postdiplomskih studija, alternativni guverner Svjetske banke za BiH. Objavio je oko 30 stručnih radova u raznim zbornicima i časopisima u BiH. Učestvovao je u više od 80 raznih domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata, više puta na kongresima ekonomista, a bio je na 20 studijskih boravaka u SAD, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. Gostovao je kao profesor na više od 20 fakulteta i univerziteta u BiH i u svijetu. Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 2002, a za redovnog 2008. godine.