BANU
1

Komemoracija i dženaza akademiku Muhamedu Filipoviću u petak

A. P.
Muhamed Filipović (Foto: E. H./Klix.ba)
Muhamed Filipović (Foto: E. H./Klix.ba)
Komemorativni skup preminulom akademiku Muhamedu Filipoviću bit će upriličen 28.02.2020. godine sa početkom u 10 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina-bana 7/II, saopćila je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.
Dženaza će se klanjati istoga dana nakon džume namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukop će se obaviti u 13:30 sati na Gradskom groblju Bare.

"Odlazak bošnjačkog doajena filozofije i historije, mislioca, pisca i esejiste akademika Muhameda Filipovića je nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi su za akademika Filipovića, velikog mislioca i utemeljitelja institucija znanja, mentora i učitelja koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Akademik Filipović će ostati upamćen kao najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji bošnjačkog naroda i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Porodici rahmetlije bašum sagosum i dove Stvoritelju da mu podari milost a njima snagu i sabur", saopćili su iz BANU-a.