Lijeka nema u apotekama
0

Kome su dostavljene prve količine lijeka Rivotril

FENA
Već mjesecima u bosanskohercegovačkim apotekama ne može se naći lijek Rivotril (klonazepam) švajcarskog proizvođača F.HOFFMAN -La Roche Ltd.

Do problema s nabavkom lijeka, kako FENA saznaje od dobavljača firme Roche, došlo je usljed privremenog gubitka registracije, odnosno dozvole za stavljanje lijeka u promet u BiH od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Roche kao proizvođač lijeka dostavlja istu dokumentaciju prilikom registracije i obnove registracije svim zemljama u svijetu. Na osnovu te dokumentacije Rivotril je registriran i prisutan na tržištu u svijetu, ali je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odbila redovnu obnovu registracije lijeka. Kao razlog gubitka registracije naveli su nedostatak kompletne farmaceutsko-hemijsko-biološke dokumentacije.

Naglašavamo da je na osnovu iste dokumentacije lijek prvobitno registriran u Federaciji BiH i Republici Srpskoj 2003., i od tada je prisutan na tržištu BiH", ističu u informativnom centru firme Roche.

Međutim, kako se radi o lijeku koji pokriva hronične bolesti neurološkog statusa Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine odobrila je interventni uvoz lijeka.

Prema informacijama iz firme Roche prošle sedmice uvezeno je 3.000 kutija lijeka Rivotril 0,5 mg, koje su distribuirane dalje, po potrebi, u zdravstvene ustanove FBiH i RS-a.

Oni također navode da su dobili obećanje od Agencije, da će i dalje moći vršiti nesmetani uvoz (interventni), do ponovne registracije lijeka, tako da ubuduće ne bi trebalo biti poteškoća oko snabdijevanja bh. tržišta ovim lijekom.

Na prvi pogled problema s uvozom ovog lijeka ne bi trebalo biti.Ali u JU Apoteke Sarajevo od Miralema Hadžića FENA saznaje da njima nije dostavljan ovaj lijek!

Pitanje je gdje i kako su završile prve interventne doze lijeka, a nesređena situacija omogućava i manipulacije.

Kad je riječ o redovnoj distribuciji lijeka ona se množe očekivati tek krajem 2012. godine. Dotad ostaje jedino nada da će se i interventni uvoz i dostava u apoteke normalizirati.