VKBI
0

Kome smeta prefiks bosanski?

FENA
"Kome smeta prefiks bosanski" naziv je tribine održane danas u Sarajevu, u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Uvodničari su bili poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Muharem Murselović i akademik Muhamed Filipović. Moderator je bio Emir Zlatar, sekretar VKBI.

Povod za današnju trbinu bila je nedavna odluka Narodne skupštine RS-a da se iz naziva mjesta Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica izbriše prefiks 'bosanski'. Ova dva grada su posljednja koja su ostala s ovim prefiksom na teritoriji Republike Srpske.

Murselović je naveo da su Bošnjaci u Skupštini Republike Srpske pokušali da na zakon kojim se ukida prefiks bosanski, stave amandman, ali da to nisu uspjeli.

On smatra da je brisanje prefiksa bosanski uvreda za bh. patriote i sve oni koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom državom i ističe kako ovaj prefiks smeta onima koji svoju državu gdje žive ne osjećaju kao svoju.

Najavio je da će uslijediti postupak u Vijeću naroda, te pokušaj zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U svom istupu na tribini istakao je i nemoć bošnjačke manjine, kad je riječ o ovakvim situacijama

Sekretar VKBI-a Emir Zlatar rekao je da je Murselovićevo obraćanje ujedno i poruka Sarajevu da nije samo Sarajevo Bosna i Hercegovina.

Akademik Muhamed Filipović ustvrdio je da je krivica samih Bošnjaka prusutna, jer kako kaže Sarajevo ne pokazuje interes za dešavanja u Republici Srpskoj.

Kako ističe, imena mjesta, toposa su dokaz o identitetu zemlje. On je istakao da se briše prefiks bosanski, koji ne bi trebao nikome da smeta, jer ne stoji bošnjački. Stoga, razloge vidi u pokušaju srbizacije teritorije. Kako je rekao, za 50 godina tražit će da teritorija bude integralni dio Srbije.

Kad je riječ o eventualnoj pomoći Bošnjacima u Republici Srpskoj, Filipović je rekao da im Sarajevo ne može pomoći, ističući između ostalog i njihovu razjedinjenost. Filipović je Bošnjake u RS pozvao da se bore za svoja prava.