Ista matrica
161

Kome prijeti Dodik secesijom i postavlja ultimatum? Ujedinjenim nacijama?

D. Be.
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, iako se svako malo poziva na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, uvijek i isključivo na način kako njemu odgovara, ponovo je javno zaprijetio secesijom.
Dodik već dugo vremena prijeti otcjepljenjem ukoliko visoki predstavnik, kojeg on ne priznaje, nametne zakon o državnoj imovini. Prije nekoliko sedmica je zaprijetio secesijom zbog izbornog zakona. Svako malo prijeti povlačenjem političara iz RS-a iz procesa odlučivanja i blokadom rada institucija Bosne i Hercegovine. Taj model usavršava godinama i uvijek iz neke "prijetnje" izvuče političku korist. Ako ne izađe kao pobjednik, makar izbori neriješeno što mu daje dodatnu snagu da postavlja nove zahtjeve uz lepezu prijetnji i ultimatuma.

Sada je na redu nova prijetnja secesijom, ovaj put zbog rezolucije o Srebrenici o kojoj će odlučiti sve članice Ujedinjenih nacija o civilizacijskom tekstu koji nije usmjeren ni protiv koga i koji samo poziva da se nikada ne zaboravi i ne ponovi genocid na evropskom tlu.

Dodik, kako se razumije, dakle prijeti secesijom i postavlja ultimatum svim članicama Ujedinjenih nacija koje glasaju "za" rezoluciji!?

Dodik, baš kao i Aleksandar Vučić, uporno nameću narativ da će ta rezolucija "proglasiti srpski narod genocidnim". A svi koji pročitaju rezoluciju vidjet će da se niti na jednom mjestu ne spominje ni srpski narod, ni Srbija ni Republika Srpska. Dakle, potpuna laž koja se sedmicama plasira u javnost iz političkih krugova Dodika i Vučića.

"Republika Srpska će kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalnost ... Genocid u Srebrenici se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod", naveo je Dodik.

I jedino u ovoj drugoj rečenici izjave Dodik je rekao istinu. Da su sudovi presudili pojedince, a ne narode. Baš kao što se i rezolucija o genocidu u Srebrenici temelji na presudama protiv pojedinaca koji su sprovodili genocid. Samo činjenice.

Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici. Po ko zna koji put, a Tužilaštvo BiH i dalje ništa nije poduzelo po tom pitanju iako je Krivični zakon BiH jasan i po tom pitanju. Dodik negira genocid, veliča zločince i tako najgnusnije vrijeđa sve žrtve zločina i genocida.

Za četvrtak je najavio i veliki miting na kojem se očekuju stanački članovi, uposlenici javnih preduzeća i pojačanje iz Srbije. Uveliko se govori o organizaciji velikog broja autobusa iz Srbije u kojima će biti plaćeni simpatizeri.

Predsjednica NF-a Jelena Trivić smatra da je rezolucija o Srebrenici zloupotrijebljena kao pokriće za spasavanje režima Milorada Dodika.

"Pitamo vlasti Republike Srpske zašto su dali saglasnost na imenovanje ambasadora Zlatka Lagumdžije u stalnu misiju BiH pri Ujedinjenim nacijama koji nam je sada priredio ovu rezoluciju, a znali su da mu je to ključna misija sa kojom ide u UN?", kazala je Trivić.