Pronevjera
52

Komandiru Granične policije Emiru Dudi ukinuta presuda

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu komandiru Granične policije BiH Emiru Dudi koji je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog pronevjere u službi.

Prvostepenom presudom mu je izrečena i zabrana obavljanja pomenutog posla u trajanju od dvije godine od pravosnažnosti presude.

Kako nam je rekao njegov advokat Senad Bilić, Apelacioni sud je usvojio njihovu žalbu te je donesena odluka o ponavljanju cijelog postupka.

Dudo je optužen da je krajem 2016. godine u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj komandira u Graničnoj policiji BiH, dovezao službeno vozilo Golf 7 te naredio radnicima da skinu nove gume s felgama sa službenog vozila te ih namonitiraju na vozilo Golf 6, u vlasništvu njegove porodice, a koje koristi optuženi. Nakon toga naredio je uposlenicima servisa da na službeno vozilo Granične policije BiH namontiraju stare gume s felgama s njegovog vozila.

Tereti ga se da je, s ciljem da sebi ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio pokretne stvari koje su mu povjerene u službi u institucijama BiH te je optužen da je počinio kazneno djelo pronevjere u službi iz članka 221. stav 1. KZ BiH.