Potvrđena optužnica
46

Komandir policije u Lukavcu odavao službene tajne i krivotvorio isprave

Piše: A. K.
Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu protiv 48-godišnjeg Nermina Bandića koji je osumnjičen da je kao komandir Policijske stanice Lukavac s ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika tamošnje Policijske uprave počinio krivično djelo odavanja službene tajne u sticaju s krivotvorenjem službene isprave.

"Optužnicom se Bandića tereti da je u junu 2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu Ministarstva unutrašnjih poslova TK s nivoom povjerljivosti 'interno' i da je takve podatke, koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje, prenio jednoj osobi za koju su ti podaci bili vezani", rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Bandić je optužen i da je krajem maja prošle godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte s tom kriminalno aktivnom osobom, iako je utvrđeno da je imao desetine privatnih kontakata s njim te da su se sastajali.

Bandić je nakon otvaranja istrage u Tužilaštvu TK suspendovan s radnog mjesta i funkcije.

U optužnici Tužilaštva TK je Općinskom sudu u Lukavcu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u periodu od pet godina.