Drugostepena presuda
26

Komandir Granične policije BiH Emir Dudo oslobođen svih optužbi za pronevjeru u službi

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće suda BiH izreklo je drugostepenu presudu kojom je komandir Granične policije BiH Emir Dudo oslobođen optužbi za pronevjeru u službi.

Dudo je prvostepenom presudom bio osuđen na šest mjeseci zatvora te mu je izrečena i zabrana obavljanja pomenutog posla u trajanju od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Presuda je bila ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane te je bila donesena odluka o ponavljanju postupka.

Kako nam je rekao njegov advokat Senad Bilić, postupak je ponovljen pred Apelacionim vijećem koje je odbacilo optužnicu i proglasilo Dudu nevinim.

Podsjetimo, Dudo je optužen da je krajem 2016. godine u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj komandira u Graničnoj policiji BiH, dovezao službeno vozilo Golf 7 te naredio radnicima da skinu nove gume s felgama sa službenog vozila te ih namontiraju na vozilo Golf 6, u vlasništvu njegove porodice, a koje koristi optuženi. Nakon toga naredio je uposlenicima servisa da na službeno vozilo Granične policije BiH namontiraju stare gume s felgama s njegovog vozila.

Dudo će se, shodno presudi, moći vratiti na radno mjesto na kojem je bio prije pokretanja postupka.