BiH
0

Komandant nacionalne garde SAD-a u posjeti ministarstvu i oružanim snagama BiH

FENA
Delegacija Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država koju je predvodio komandant generalpukovnik Steven Blum posjetila je danas Ministarstvo odbrane BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

Delegaciju su primili ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i zamjenica ministra Marina Pendeš sa saradnicima.

Zajedno s Blumom, u američkoj delegaciji su bili direktor Sektora za mobilizaciju i rezervu Komande američkih snaga za Evropu Frank Grass te komandant Nacionalne garde Minesota general Larry Shellito.

Razgovarano je o Programu Državnog Partnerstva (State Partnership Program - SPP), odnosno programu saradnje država SAD i BiH u oblasti saradnje Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Nacionalne garde, kao i pomoći vojnih i civilnih struktura Nacionalne garde civilnim strukturama u BiH.

Ocijenjeno je da su ovi zajednički projekti značajan vid saradnje Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde.

Razmatrani su i budući oblici saradnje, kako u okviru Oružanih snaga BiH, tako i mogućnosti drugih vidova saradnje, s ciljem jačanja realizacije ovog programa.

Ministar Cikotić se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći te izrazio zahvalnost za podršku Zračnih snaga Nacionalne garde u realizaciji predstojećih inženjerijskih i humanitarnih projekata u BiH.

Upoznao je goste s uspješnim rezultatima u reformi odbrane te prezentirao predstojeće aktivnosti vezane za učešće Ministarstva odbrane i OSBiH u implementaciji programa «Partnerstvo za mir» na putu ka priključenju BiH NATO-u.

Komandant Nacionalne garde SAD, generalpukovnik Steven Blum zahvalio je za aktivan doprinos Ministarstva odbrane i OSBiH u SPP programu i izrazio daljnju podršku i pomoć Nacionalne garde.

Delegacija je posjetila i Zajednički štab OSBiH, gdje je njene članove primio načelnik ZŠOSBiH general pukovnik Sifet Podžić sa zamjenicima.

Razgovarano je o razvoju prijateljskih odnosa između Nacionalne garde SAD i OSBiH, posebno kroz razvoj SPP-a koji, između ostalog, obuhvata i razmjenu u školovanju osoba između SAD i BiH.

General Podžić je informirao generala Bluma o uspješnoj realizaciji zadataka u pogledu reforme odbrambenih struktura, kao i o spremnosti svih struktura OS za nastavak ustroja jedinica i komandi OSBiH u cilju ostvarivanja što boljeg stepena spremnosti u izvršenju budućih obaveza.

General Blum je uputio čestitke generalu Podžiću povodom dobijanja «intenziviranog dijaloga» na zadnjem samitu NATO-a u Bukureštu te izrazio nadu da će BiH nastaviti put ka što skorijem pristupanju članstvu u NATO, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.