BiH
0

Komandant EUFOR-a sutra u posjeti objektima ICMP-a

FENA
Komandant EUFOR-a u BiH njemački kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer posjetit će sutra objekte Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Kako je najavljeno iz ICMP-a, on će u pratnji generalne direktorice Komisije Kathryne Bomberger posjetiti ICMP-eve objekte u kojima se vrši reasocijacija i obrada posmrtnih ostataka Srebreničana, te centar u kojem ICMP arhivira i priprema za DNK analizu sve uzorke krvi, koje je sakupio od porodica nestalih, kao i uzorke kostiju koje ICMP prima od vladinih institucija.

U ICMP-ev Identifikacijski projekt Podrinje (PIP), kontraadmiral Witthauer će vidjeti kako se pohranjuju i ispituju posmrtni ostaci žrtava. Također, u PIP-u se vrši poređenje ante-mortem i post-mortem podataka.

Kontraadmiral Witthauer će posjetiti i ICMP-ev Odjel za koordinaciju identifikacija (ICD) u kojem se krvni uzorci članova porodica nestalih i koštani uzorci iz posmrtnih ostataka pripremaju i unose u ICMP-ev sistem.

U ICD-u se dobivaju i DNK podudaranja između krvnih uzoraka članova porodica i koštanih uzoraka žrtava, koja upućuju na identitet žrtava.