BiH
0

Kolumna: U zemlji birokratije

CIN
Ako ste ikada od vladinih zvaničnika u Bosni i Hercegovini tražili javnu informaciju, znate da morate čekati 14 dana i onda ćete najvjerovatnije dobiti NE kao odgovor. Birokrati rutinski izigravaju odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama i ignorišu njegovu svrhu - da vlasti budu otvorene za sve.

Međutim, prisiljeni smo čekati na maksimalan period dozvoljen Zakonom, čak i na odgovor da su dokumenti u drugoj agenciji, a ne kod njih. Na taj način, mogu vam uskratiti informacije i čitav mjesec.

To je možda legalno, ali predugo da se čeka, posebno kada uskraćivanje informacija pomaže u potkradanju novca poreskih obveznika ili u sprječavanju izvršenja pravde. Zakon ne predviđa sankcije za takve birokrate. Dopušta jedino da se građani žale ombudsmanima, ali on može samo davati preporuke. Na sudu su podnešene samo dvije prijave, jer se i to čini uzaludnim.

Ne postoji zakonska osnova za tužbu protiv zvaničnika koji prikrivaju informacije, iako su neke organizacije, uključujući i Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu, kreativno primijenili građansko pravo da bi izvršili zakonski pritisak u svrhu otvorenosti.

Zakonodavci su u otezanju isti kao i birokrati. Prošla je godina dana otkad su prijedlozi za poboljšanje Zakona upućeni Parlamentu. Takvo otezanje je možda legalno, ali pitanje je kakve posljedice izaziva.

Piše: Salih Musić, Centar za istraživačko novinarstvo