Prvi u svijetu
422

Kolumbija legalizirala bračnu zajednicu tri muškarca

Klix.ba
Alejandro, Manuel i Victor
Alejandro, Manuel i Victor
Ceremonija sklapanja braka između Alejandra Rodrigueza, Manuela Bermudeza i Victora Huga Prade bit će prva legalizovana bračna zajednica tri muškarca u ovoj zemlji, a moguće i u svijetu.

"Želimo učiniti javnim ono što je privatno. Nemamo razloga da to krijemo i samo pomažemo ljudima da shvate da postoje različite vrste ljubavi i različite porodice", rekao je Prada, najmlađi partner.

U pravnom smislu zapravo se ne radi o braku, jer je u kolumbijskom pravu brak definisan kao zajednica dvoje ljudi, tako da su morali smisliti novi naziv - posebna patrimonijalna zajednica.

U dokumentu koji su potpisali Alejandro, Manuel i Victor stupanjem u ovu zajednicu piše da njih trojica čine porodicu i da je svaki od njih jedan drugom legalni partner.

Bermudez i Rodriguez u vezi su 18 godina i prvi su gay par u Kolumbiji čija veza je legalno priznata 2000. godine.

Oni navode kako u Kolumbiji ima mnogo ovakvih parova, ali su tajni, a nakon ovog njihovog čina očekuju da će biti legalizirano još njih.

Ovim potezom izazvane su reakcije konzervativaca u zemlji koji su pokušali pokrenuti referendum za promjenu odluke o legalizovanju ovakvih zajednica, no sklopljeni brak nije se mogao poništiti.