BiH
0

Kolovozi mokri i klizavi, prijeti opasnost od poplava

SRNA
U BiH kolovozi su mokri i klizavi zbog obilnih padavina, a vodostaj rijeka je u porastu i prijeti opasnost od poplava, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Veće količine vode na kolovozu zabilježene su u Doboju, a u prijedorskom naselju Gomjenica, u Ulici Hasana Hušidića zbog poplava u prekidu je saobraćaj.

Oko pet centimetara snijega ima na kolovozu na putnim pravcima Vlasenica - Han Pijesak (prevoj Han Pogled), Gacko -Tjentište (prevoju Čemerno) i Gacko - Nevesinje, kao i na širem području Romanije. Dežurne ekipe su na terenu, čiste i posipaju kritične dionice.

Na dionici Bugojno-Kupres-Šuica-Livno jak vjetar stvara nanose tako da je kolovoz mjestimično sužen, a snijega na kolovozu najviše ima na putevima Bosanski Petrovac-Drvar, Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Sarajevo-Tuzla-Bijeljina, Travnik-Donji Vakuf.

Ovakvo vrijeme pogoduje i čestim odronima, a poseban oprez vozačima se savjetuje na putnim pravcima Gacko-Tjentište (na obilaznici), Dobro Polje-Miljevina, Obodnik-Borja-Klupe i šire područje Romanije, kao i na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i klisure.

Zbog većeg odrona na regionalnom putu Ukrina-Vijaka saobraćaj se odvija obilaznicom, naizmjenično u oba pravca, a za teretni saobraćaj ova dionica se ne preporučuje.

Zbog većeg odrona i aktivnog klizišta i dalje je obustavljen saobraćaj između tunela Vranduk 1 i 2, na magistralnom putu Zenica-Žepče, a vozila se i dalje preusmjeravaju kroz naselje Nemila.

U tunelima na magistralnim putevima Gacko-Tjentište, tuneli Vratar 1 i 2, i Drinjača-Zvornik, tuneli Zvornik 1 i 2, zbog sanacionih radova dolazi do povremenih obustava saobraćaja. Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.