Smirivanje tenzija
948

Kolinda u Sarajevu: Mnogo toga se stavljalo na dušu meni i Hrvatskoj, a ja sam prijatelj BiH

Piše: S. H.
Predsjednica Hrvatske koja je u posjeti BiH obratila se medijima danas nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, poručivši između ostalog da u našu zemlju dolazi kao njen najveći prijatelj, naglasivši da se u prethodnih nekoliko mjeseci mnogo toga stavljalo na dušu njoj kao predsjednici i Hrvatskoj općenito, a izvučeno je iz konteksta, kada je riječ o odnosu prema BiH.

Predsjednica Hrvatske izrazila je nadu da će od danas odnosi BiH i Hrvatske krenuti uzlaznom putanjom, naglasivši povezanost u mnogim sferama odnosa kroz koje se prožimaju ove dvije susjedne zemlje.

"Drago mi je što sam danas u Sarajevu da pružim podršku kao prijatelj BiH koji ovoj državi ne želi ništa drugo nego samo dobro u napretku ka EU u NATO-u. Današnji razgovori bili su vrlo otvoreni i to podržavam. Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i da ćemo češće razgovarati te prionuti na rješavanje otvorenih pitanja", kazala je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je istakla ogromni potencijal koji imaju BiH i Hrvatska u bilateralnim odnosima, prije svega kada je riječ o privredi.

Foto: N.G./Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba

"Sam interes hrvatskih ulagača govori koliko im je bitno tržište BiH. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u privredu BiH, a trgovinska razmjena je iznosila blizu 1,6 milijardi eura u 2017. Više od pola miliona turista iz BiH je prošle godine posjetilo Hrvatsku, a želim dodati da u BiH ima blizu 200 kompanija iz Hrvatske", istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da se nažalost mnogo toga posljednjih mjeseci izvlačilo iz konteksta i stavljalo njoj ili Hrvatskoj na dušu.

"Mnogo toga se u prethodnih nekoliko mjeseci izvlačilo iz konteksta i stavljalo na dušu meni ili Hrvatskoj. Dijalog je najbolji za to. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, a naravno da želim graditi prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno s BiH. Ova zemlja nema i neće imati većeg zagovornika od Hrvatske kada je riječ o evropskom putu", izjavila je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je kazala kako želi da BiH ostvari sve svoje razvojne potencijale i da je u tome spremna pružiti svoju podršku.

"BiH neće imati većeg zagovornika evropskog puta od Hrvatske, a to isto važi i za pristupanje NATO-u. Hrvatska doista spada među države koje pridobijaju i ostale saveznice NATO-a da se ubraza proces pristupanju BiH", kazala je Grabar-Kitarović.

U tome je sva bit mog međunarodnog angažmanta u okviru NATO-a, Evropske unije, trećih država.

"Ja se nadam da će od današnjeg dana odnos Hrvatske i Bosne i Hercegovine od sada krenuti uzlaznim putem", istakla je.

Naglasila je neophodnost poštivanja jednakopravnosti svih naroda u BiH, iako je to svijetu teško razumjeti.

"Nema mnogo država na svijetu koje su upućene jedna na drugu. BiH i Hrvatska dišu zajedno. BiH je domovina i hrvatskog naroda. Nažalost, često se u BiH posmatraju stvari kao da su dobitak za jedan narod, a gubitak za drugi. To uopće nije tako i to tako ne treba doživljavati. Hrvati u BiH žele samo mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima. Oni nisu i neće biti nacionalna manjina u ovoj državi. Ključno je osigurati da BiH nakon izbora osigura funkcionisanje institucija, kako se ne bi ponovio 'slučaj Mostar'", naglasila je Grabar-Kitarović.