Sjećanje na rat
300

Kolinda otkriva: Nisam ksenofob, moja obitelj je sagradila stan za Bošnjake i dala im posao

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u velikom intervjuu za Jutarnji list govorila je o brojnim aktuelnim temama, komentirala je nedavni skandal i navodnih komentara o BiH prilikom posjete Izraelu, ali je i otkrila neke detalje iz prošlosti.

Govorila je predsjednica Hrvatske o brojnim reakcijama na navode o komentarima da je u BiH militantni islam, poručivši da su svi reagirali, a d anisu provjerili vjerodostojnost.

Ipak, predsjednica nije rekla zašto je tek zvanično reagirala 20 sati nakon objave spornih navoda.

Potom je Grabar-Kitarović govorila o odnosu prema BiH, navodeći da je Oluja spriječila nove "Srebrenice" i zločine u BiH 1990-tih. Naglasila je da je Hrvatska prijatelj BiH i da je među prvim zemljama priznala nezavisnost BiH.

"Hrvati nisu jednakopravan narod i zbog toga su promjene u BiH nužne, a prije svega izmjena izbornog zakona. Moraju biti svjesni da je Hrvatska najviše pomogla BiH. Prvi smo je priznali, prihvatili smo 700 tisuća izbjeglica i sad ću vam reći nešto što nikad nisam rekla javno, osim Majkama Srebrenice", kazala je predsjednica Hrvatske, a potom je prepričala:

"U vrijeme najžešćeg rata u BiH moja obitelj ne samo da je prihvaćala izbjeglice iz BiH, nego je sagradila jedan stančić za njih u kojem smo smještali Bošnjake muslimane. Moja obitelj ih je zaposlila i dala im plaću dok ne bi otišli dalje svojim putem. To je bio težački posao, isti onakav kakav je radila moja obitelj. Ali, bili su prihvaćeni kao obitelj. Stoga je zaista uvreda da me netko proglašava ksenofobom", naglasila je.

Kompletan intervju pročitajte ovdje.