|

Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila povodom dešavanja u Aluminiju

Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila povodom dešavanja u Aluminiju
72
D. Be.
11.7.2019. u 18:16
128
komentara
72

dijeljenja
Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila povodom dešavanja u Aluminiju Foto: EPA-EFE
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se u vezi sa posljednjim dešavanjima u preduzeću Aluminij koji je prije dva dana iskopčan sa visokonaponske električne mreže čime je obustavljena proizvodnja.
Iz Ureda predsjednice Hrvatske je rečeno da je eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne kompanije.

"Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za
rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske", mišljenja je Grabar-Kitarović.Danas su ispred zgrade HDZ-a održani protesti nezadovoljnih radnika, a u prostorijama stranke razgovarali su predstavnici radnika i lider HDZ-a Dragan Čović.

Sastanci su nastavljeni oko 17 sati u prostorijama Aluminija i sada se čeka ishod pregovora.

Radnici su poručili da opcija stečaja ne dolazi u obzir jer bi to značilo definitivan kraj nekadašnjeg giganta. S druge strane, ponovno pokretanje proizvodnje nakon gašenja struje bi značilo finansijska sredstva koja bi se mjerila u milionima konvertibilnih maraka.
Prijavi grešku


Komentari (128)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...