|

Kolinda Grabar-Kitarović: Prava Hrvata nisu unutrašnja pitanja BiH, to su ljudska prava

Kolinda Grabar-Kitarović: Prava Hrvata nisu unutrašnja pitanja BiH, to su ljudska prava
189
Piše: R. D.
14.5.2018. u 14:47
339
komentara
189

dijeljenja
1/12 Foto: R. D./Klix.ba
2/12 Foto: R. D./Klix.ba
3/12 Foto: R. D./Klix.ba
4/12 Foto: R. D./Klix.ba
5/12 Foto: R. D./Klix.ba
6/12 Foto: R. D./Klix.ba
7/12 Foto: R. D./Klix.ba
8/12 Foto: R. D./Klix.ba
9/12 Foto: R. D./Klix.ba
10/12 Foto: R. D./Klix.ba
11/12 Foto: R. D./Klix.ba
12/12 Foto: R. D./Klix.ba
U sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje studentima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Tom prilikom je govorila o globalnim političkim prilikama, regionalnim kretanjima i migrantskoj krizi, a odgovorila je i na nekoliko pitanja studenata.
Na pitanje da li nemogućnost dogovora o izmjenama Izbornog zakona može donijeti dalekosežnije posljedice po samu zemlju, Grabar-Kitarović je kazala da se nada da će do dogovora doći i da je on temelj sigurnih i stabilnih izbora, ali i osiguranja stabilnosti zemlje u narednom periodu.

"To nije samo moje mišljenje, već i mišljenje Evropske unije, kao što ste mogli i vidjeti u Izvještaju Evropske komisije. Posebno se ističe važnost izmjena Izbornog zakona, svakako, nastavit ćemo poticati naše kolege iz BiH da se ide ka dogovoru, jer je to u interesu države, kao i njenih konstitutivnih naroda", kazala je Grabar-Kitarović.

Prokomentarisala je i kakav je optimalan scenarij ako ne bude dogovora.

"Ako dogovor ne bude moguć nadam se da će političari raditi u interesu države i dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati državom. U procesu očekivanja pregovora koji slijede Bosna i Hercegovina treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme, reforme koje nisu uvijek popularne", kazala je.

Na pitanje kako njene preporuke i brigu prema Hrvatima u BiH neki političari ovdje nazivaju napadima na suverenitet Bosne i Hercegovine, Kitarović je kazala da će se nastaviti zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i učinit ćemo sve što možemo da pružimo svaku moguću podršku ukoliko ona to želi, da bi se taj put ostvario. Nije nikakva tajna da se mora osigurati konstitutivnosti i jednakopravnost sva tri naroda. Treba podsjetiti da u ratu nije bilo zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog napredovanja nikad se ne bi stekli uslovi za postizanje Dejtonskog mirovnog ugovora", podsjetila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ponovila je da ima ustavnu obavezu da štiti hrvatski narod i van granica Hrvatske i da je to legitimno pravo svake države danas.

"Manjinska prava su prava naroda, jer Hrvati u Bosni i Hercegovini i njihova prava ne spadaju više u unutrašnja pitanja, to su ljudska prava. Nijedna država više, kad je riječ o njenim građanima, ne može se pozivati na unutrašnja pitanja", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je BiH predala Upitnik te iskazala nadu da će uskoro krenuti pregovori za članstvo u EU, a tada nema više unutrašnjih pitanja, jer dolazi do cijelokupne transformacije cijelog društva.

"Kad se krene pregovarati o članstvu, ne pregovara se samo s Evropskom komisijom, već s 28 država članica, od kojih je jedna Republika Hrvatska", naglasila je Grabar-Kitarović.

Odbila je komentarisati miting turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu i pitanje da li taj skup loše utječe na evropski put Bosne i Hercegovine. Kazala je da će prvo pričekati da vidi kako će sve to proći pa da će onda možda imati komentar.
Prijavi grešku


Komentari (339)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...