Govor u Mostaru
189

Kolinda Grabar-Kitarović: Prava Hrvata nisu unutrašnja pitanja BiH, to su ljudska prava

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje studentima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Tom prilikom je govorila o globalnim političkim prilikama, regionalnim kretanjima i migrantskoj krizi, a odgovorila je i na nekoliko pitanja studenata.

Na pitanje da li nemogućnost dogovora o izmjenama Izbornog zakona može donijeti dalekosežnije posljedice po samu zemlju, Grabar-Kitarović je kazala da se nada da će do dogovora doći i da je on temelj sigurnih i stabilnih izbora, ali i osiguranja stabilnosti zemlje u narednom periodu.

"To nije samo moje mišljenje, već i mišljenje Evropske unije, kao što ste mogli i vidjeti u Izvještaju Evropske komisije. Posebno se ističe važnost izmjena Izbornog zakona, svakako, nastavit ćemo poticati naše kolege iz BiH da se ide ka dogovoru, jer je to u interesu države, kao i njenih konstitutivnih naroda", kazala je Grabar-Kitarović.

Prokomentarisala je i kakav je optimalan scenarij ako ne bude dogovora.

"Ako dogovor ne bude moguć nadam se da će političari raditi u interesu države i dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati državom. U procesu očekivanja pregovora koji slijede Bosna i Hercegovina treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme, reforme koje nisu uvijek popularne", kazala je.

Na pitanje kako njene preporuke i brigu prema Hrvatima u BiH neki političari ovdje nazivaju napadima na suverenitet Bosne i Hercegovine, Kitarović je kazala da će se nastaviti zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i učinit ćemo sve što možemo da pružimo svaku moguću podršku ukoliko ona to želi, da bi se taj put ostvario. Nije nikakva tajna da se mora osigurati konstitutivnosti i jednakopravnost sva tri naroda. Treba podsjetiti da u ratu nije bilo zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog napredovanja nikad se ne bi stekli uslovi za postizanje Dejtonskog mirovnog ugovora", podsjetila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ponovila je da ima ustavnu obavezu da štiti hrvatski narod i van granica Hrvatske i da je to legitimno pravo svake države danas.

"Manjinska prava su prava naroda, jer Hrvati u Bosni i Hercegovini i njihova prava ne spadaju više u unutrašnja pitanja, to su ljudska prava. Nijedna država više, kad je riječ o njenim građanima, ne može se pozivati na unutrašnja pitanja", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je BiH predala Upitnik te iskazala nadu da će uskoro krenuti pregovori za članstvo u EU, a tada nema više unutrašnjih pitanja, jer dolazi do cijelokupne transformacije cijelog društva.

"Kad se krene pregovarati o članstvu, ne pregovara se samo s Evropskom komisijom, već s 28 država članica, od kojih je jedna Republika Hrvatska", naglasila je Grabar-Kitarović.

Odbila je komentarisati miting turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu i pitanje da li taj skup loše utječe na evropski put Bosne i Hercegovine. Kazala je da će prvo pričekati da vidi kako će sve to proći pa da će onda možda imati komentar.