BiH
1

Kolinda Grabar-Kitarović i Johnathan Moore razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je ambasadora Jonathana Moorea, voditelja Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bosni i Hercegovini s kojim je razgovarala o važnosti vraćanja usredotočenosti međunarodne zajednice na stanje u jugoistočnoj Europi, posebno u Bosni i Hercegovini u kontekstu nedavnih zbivanja.

Ambasador Moore istaknuo je kako cijeni iskrenu zabrinutost hrvatske predsjednice za stabilnost Bosne i Hercegovine te dijeli značaj prepoznavanja terorističke prijetnje.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost i podršku koju će Hrvatska i nadalje pružati Bosni i Hercegovini na njezinom putu ulaska u članstvo Europske unije i približavanja NATO-u kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo.

Složili su se kako nema stabilne Bosne i Hercegovine bez Hrvata, a hrvatska predsjednica je posebno naglasila važnost poštivanja prava hrvatskog naroda kao jednog od triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Moore je hrvatskoj predsjednici predstavio rad i aktivnosti Misije OESS-a. Posebno je naglašena važnost obrazovanja i suradnje u kontekstu iskorjenjivanja radikalizacije. Istaknuo je ulogu Hrvata u Bosni i Hercegovini kao predvodnika procesa europskih integracija te države, navodi se u saopćenju.