Stav arhitekte
67

Koliko su zgrade u BiH otporne: Potres do 6,5 po Richteru je podnošljiv

L. K.
Naselje Grbavica (Sarajevo) (Foto: D. S./Klix.ba)
Naselje Grbavica (Sarajevo) (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon velikog zemljotresa koji je potresao Albaniju, a zatim i dugog jakog podrhtavanja tla u Bosni i Hercegovini, mnogi su izašli iz svojih domova u strahu od posljedica potresa. Historičar i arhitekta Mufid Garibija prokomentarisao je situaciju po pitanju izdržljivosti novih i starih zgrada u ovakvim situacijama.
Zemljotres jačine 5,4 stepena prema Richterovoj skali zatresao je Bosnu i Hercegovinu jutros u 10:20 sati. Epicentar je bio na području Hercegovine, 11 km od Nevesinja i 77 km južno od Sarajeva na dubini od 10 km. Garibija se osvrnuo na veliki potres u Banjoj Luci i rekao kako su od tada uvedene mnoge mjere opreza.

"Od potresa u Banjoj Luci promijenio se zakon, pa se počelo obraćati još više pažnje na ovakve detalje prilikom građenja. Zgrade koje su građene poslije toga rađene tako da budu stabilne, dobre, fleksibilne... Kad to kažem, mislim posebno na više zgrade koje su građene tako da mogu podnijeti ta seizmička pomjeranja", objašnjava Garibija kazavši kako stanari nebodera nemaju razloga za brigu.

Dodaje kako Sarajevo ima sreću što u blizini ima Treskavicu koja upija svu energiju i otpušta grad od nje. Garibija to naziva "izdisajem" koji umnogome pomaže Sarajevu kada je riječ o ovakvim situacijama.

"To je opet Božije davanje. Treskavica se tako zove jer se stalno trese i otpušta svu tu energiju koja bi inače bila u zemlji ispod Sarajeva. Ali opet, važno je naglasiti i da Sarajevo ima kvalitetnu gradnju još iz vremena austrougarske i otomanske izgradnje", kaže.

Naglašava da su bosanske kuće građene tako da budu fleksibilne i da mogu podnijeti velike potrese. Kao arhitekta i inžinjer ističe kako Sarajevo ima sreću što su svi objekti izrazito stabilni, ali i kako nema razloga za brigu.

Postoji informacija da stara gradnja u Sarajevu može podnijeti udar i do 6,5-6,8 stepeni prema Richterovoj skali. Garibiju pitamo da li ovo važi i za novogradnju te koliko se zaista vodi računa o ovakvim stvarima pri izgradnji novih objekata.

"Teško je to tačno reći, ali mogu reći da je sve do šest ili šest i po podnošljivo, a sve iznad toga je opasno. Zgrade su svakako napravljene tako da se ljuljaju. Ljudi se nasekiraju zbog ljuljanja, ali važno je da znaju da su zgrade postavljene tako da se ljuljaju, ali je njihov temelj napravljen tako da mogu podnijeti velike potrese. Opet, naglašavam, sve do 6,5 stepeni prema Richterovoj skali je podnošljivo, a ovo iznad se već svrstava u neku veću opasnost za cijeli grad", objašnjava Garibija.

Akcenat stavlja na činjenicu da Sarajlije nemaju razloga za brigu. Zemljotres je svakako, kaže, nepredvidiv.

"Svaki građanin Sarajeva treba znati da je ovaj grad kvalitetno izgrađen. Banjalučki zemljotres je naučio sve arhitekte i graditelje da još više paze pri izgradnji. Sve nove zgrade su napravljene tako da mogu podnijeti jače zemljotrese, imaju betonsku konstrukciju, skeletnu s pločama s gredama i stubovima. Unutra su centralna jezgra koja imaju seizmičku sigurnost. Sve je rađeno po statičkim najnovijim modelima", zaključuje Garibija.