|

Koliko smo (ne)spremno dočekali koronavirus? Država BiH i institucije na ozbiljnom su ispitu

Koliko smo (ne)spremno dočekali koronavirus? Država BiH i institucije na ozbiljnom su ispitu
112
A. D.
25.2.2020. u 22:44
188
komentara
112

dijeljenja
Koliko smo (ne)spremno dočekali koronavirus? Država BiH i institucije na ozbiljnom su ispitu Ilsutracija: Shutterstock
Potpuni odgovor o tome da li je Bosna i Hercegovina spremno dočekala širenje pojave koronavirusa koji je udzrmao region dobit ćemo najvjerovatnije u narednim danima. Da preuranjeno, ipak, ne donosimo zaključke.
Ipak, prvi pravi test, kao i reakcije nadležnih institucija smo imali danas kada su tri državljanina Kine koja su dovedena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu bili podvrgnuti testiranju. Rezultati testiranja na koronavirus pokazali su da kineski državljani smješteni na KCUS-u nisu zaraženi dok iz ovog kliničkog centra napominju da nema razloga za paniku.

No, razloga za brigu zasigurno treba imati. Prošle sedmice su, naime, 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II posjetili Italiju, a po dolasku u našu državu su krenuli u školu, međutim, nakon preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS tek jučer su poslani kući iz ove obrazovne ustanove.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić istakla je danas da se izolatorij za slučajeve koronavirusa pravi u klinici na Podhrastovima te poručila da nema razloga za paniku.

Treba primjetiti da ovaj potez stiže poprilično kasno i to kada nam je koronavirus ne samo "pred vratima" već je možda i "zakoračio prag kuće".

Promptno je danas iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu počelo prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjela hirurgije.Dio pacijenata je otpušten i poslan na kućno liječenje, a pacijentima je samo rečeno da je riječ o vanrednoj situaciji. Prema izjavama nadležnih, za sada nema sumnjivih slučajeva na području BiH.

Za to vrijeme u Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, a u Italiji je ovaj virus, u vrijeme pisanja ovog teksta, odnio čak 11 života.No, još proteklog vikenda bilo je donekle očito da će BiH, po običaju, zakasniti u mjerama i koracima koje unaprijed i preventivno trebao poduzimati. U subotu i nedjelju, naime, dok su, primjerice, institucije u Hrvatskoj i Sloveniji bile na nogama nadležni u našoj državi nisu se oglašavali. Tako naprimjer ni u vezi sa zabranom određenih turističkih aranžmana iz Italije, kao ni u vezi s ekskurzijama u dotičnu državu.

Premijer FBiH Fadil Novalić za sutra je najavio krizni sastanak svih nivoa vlasti na kojem će biti riječi o zaštite od ovog virusa, koji, kako reče predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, ne poznaje međuentitetsku liniju."Taman smo prihvatili da imamo migrante i da trebamo rješavati migrantsku krizu i smirili smo situaciju u vezi s kasarnama. Odjednom se pojavio koronavirus za koji prije mjesec niko nije znao", rekao je danas Novalić.
Prijavi grešku


Komentari (188)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...