BiH
0

Koliko nas koštaju političari?

Sarajevo-x.com
Centar za promociju civilnog društva objavio je istraživanje o tome koliko nas koštaju političari u BiH.

Istraživanje prenosimo u cijelosti:

Tek nakon čitanja ovog istraživanja postaje jasno koliko zapravo košta "patriotizam". Doći do ovakvih informacija nije bilo nimalo lako. Uredništvo otkriva sa kakvim su se problemima susretali prikom traženja podataka i istraživanja. Ovo istraživanje otkriva odgovor i na jedno važno pitanje: "Da li su političari koji govore o transparentnosti tj. "otvorenosti", jednako transparentni i i otvoreni kada se radi o njima i njihovima primanjima!?.

Ovo istraživanje je prvobitno zamišljeno kao analitički presjek odnosa između sredstava koja izdvajamo za političare, od lokalnog do državnog nivoa, i njihovih obaveza koje proizilaze iz tog «odnosa».

Da bismo uopće uspjeli, morali smo smanjivati postavljene ciljeve i na tako sužene ambicije koncentrirati naše potencijale i raspoloživo vrijeme. Nismo mogli pretpostaviti probleme na koje smo nailazili. Odnosno, imali smo daleko veće nade ili očekivanja od različitih nivoa vlasti kad je u pitanju spremnost davanja/dijeljenja informacija ili spremnost i sposobnost da se raspolaže i upravlja informacijama, pa i o onim koje smo tražili.

Morali smo po desetine puta slati pisma, pozivati se na Zakon o slobodi pristupa informacijama ili odgovarati različitim nivoima vlasti zašto su nam informacije potrebne, iako to nismo bili obavezni po zakonu. Rašireno nepovjerenje vlasti, svih nivoa, u pristupanju/traženju informacija je bezgranično. I što je još najgore, to je cijeli sistem opstrukcija, koje proizilaze iz tog nepovjerenja. U prvom redu:

• Neizgrađen sistem raspolaganja informacijama što se tiče vlasti, svih nivoa – i na najuređenijim nivoima vlasti (općinama/državi) «sistem» raspolaganja informacijama je neizgrađen. Polazi se od pretpostavke da «to niko neće tražiti», a ne obrnuto. Niti jedan nivo vlasti u BiH ne može vam pružiti relevantne analitičke informacije o bilo kojem problemu ili bilo kojem području svoga djelovanja.

• Spremnost osoba za komunikaciju s javnošću ili onih koje su nadležne da vam pruže informacije je ispod potrebnog nivoa, jer postojeći «sistem» producira nepovjerenje i unaprijed eliminira normalnu komunikaciju. Traže se dodatna pojašnjenja, daju netačne ili poluinformacije na temelju kojih dovodite u pitanje kredibilitet onoga čime se bavite.

• «Čuvanje» institucija vlasti od napadnih građana (onih koji traže informacije) je rasprostranjeni pristup državnih službenika do tog nivoa da gubite bilo kakvu ambiciju za "dugo putovanje kroz institucije sistema".

• Ne možete ništa planirati jer niste sigurni da ćete išta napraviti na vrijeme. Moramo priznati da smo sebi postavili «vrlo osjetljivu» zadaću: prikupiti podatke o iznosu sredstava koja se troše na političke stranke i izabrane političare, od općine do nivoa države, u jednom četverogodišnjem periodu. Ovaj cilj smo postavili s razlogom, jer želimo znati koliko građani u BiH plaćaju izabrane političare u jednom četverogodišnjem mandatu kako bi mogli procijeniti da li dobijaju adekvatne usluge za plaćeni novac. Kako je kod nas četverogodišnji mandat, u proteklom periodu, bio vrlo «fluidan», stalno promjenljiv, mi smo se opredijelili, u konačnici, da damo presjek izdvojenih sredstava za četiri godine koja se troše za političare i političke stranke iz budžeta određenih nivoa vlasti. Kako bi nam za ovaj posao trebalo pola godine, odustali smo, u ovoj fazi, od kantona, entiteta i države i našu pažnju usmjerili prema općinama/opštinama.

CPCD