BiH
369

Koliko mjesečno zarađuju bh. političari

Piše: A. Džano
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Od Općih izbora u BiH protekla su četiri mjeseca, a vlast još uvijek nije u potpunosti formirana. Neki od poslanika, delegata i ministara preuzet će uskoro svoje nove funkcije.
Nebojša Radmanović, Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Nebojša Radmanović, Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

U odnosu na standard građana političari u BiH definitivno pripadaju grupi najplaćenijih zvaničnika u Evropi. S obzirom na to da je BiH već godinama blokirana na putu ka EU upravo zbog njihove indolentnosti, nevladin sektor u BiH već godinama dovodi u pitanje tako visoka primanja bh. političara. U nastavku donosimo podatke o mjesečnim platama onih koje su građani birali u proteklom periodu, a koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznova je izabran u oktobru prošle godine na ovu funkciju. Tokom mandata 2010-2014. njegova prosječna mjesečna plata je iznosila 5.599 KM.

Slična primanja imale su i njegove kolege tokom istog perioda: Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je tokom perioda 2010-2014. godine kao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH "na ruke" dobijao 6.916 KM, ne računajući paušal i naknade za odvojeni život.

Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Dragan Čović je nakon izbora u oktobru prošle godine također ušao u Predsjedništvo BiH, gdje će računati na približno ista primanja kao ona koja je imao u prethodnom sazivu Parlamenta BiH, gdje je zarađivao 4.788 KM uz mjesečne dodatke od 1.047 KM.

Tokom proteklog četverogodišnjeg mandata poslanici i delegati u Parlamentu BiH pojedinačno su naplatili od države stotine hiljada KM.

Aleksandra Pandurević je imala platu od 5.674 KM, a njen stranački kolega Mladen Bosić bio je jedan od najplaćenijih političara u BiH u proteklom periodu sa primanjem od 6.497 KM.

Aleksandra Pandurević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Kandidat za Predsjedništvo BiH na poteklim izborima Martin Raguž zarađivao je u proteklom periodu 4.772 KM mjesečno, a njegov kolega iz Parlamenta BiH Asim Sarajlić 4.286 KM, uz dodatak od 846 KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda imao je mjesečnu platu 4.987 KM, a članovi Vijeća ministara BiH Damir Hadžić (4.423 KM), Zlatko Lagumdžija (4.782 KM) i Nikola Špirić (5.162 KM) također su u proteklom periodu imali neke od najvećih plata u državi.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u proteklom je periodu mjesečno inkasirao 3.368 KM.

Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
SIPA je nekoliko dana prije izbora u BiH uhapsila Mladena Ivankovića Lijanovića (6.582 KM) i njegovog brata Jerka Ivankovića Lijanovića (3.333 KM) koji su na državničkoj odnosno entitetskoj funkciji također imali visoke plate.

Uhapšen je bio i premijer USK Hamdija Lipovača, a njegova mjesečna plata u proteklom periodu iznosila je 2.448 KM, uz dodatak od 653 KM.

Osnivač SBB-a Fahrudin Radončić mjesečno je kao ministar sigurnosti zarađivao 4.866 KM, sve do marta prošle godine kada je smijenjen.

U manjem bh. entitetu Republika Srpska premijerka Željka Cvijanović imala je mjesečnu platu od 3.584 KM, a predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik 3.899 KM.

S druge strane, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u proteklom je mandatu primao platu od 3.500 KM. Potpredsjednik Mirsad Kebo je svakog mjeseca inkasirao 3.700 KM, a njegov kolega Svetozar Pudarić 3.407 KM.