{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koliko klimatske promjene utiču na BiH

S
5.6.2009. u 09:15
0
1
Koliko klimatske promjene utiču na BiH
0
Koliko klimatske promjene utiču na BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Prvi izvještaj BiH o klimatskim promjenama biće predstavljen danas povodom 5. juna Međunarodnog dana životne sredine, saopšteno je iz UNDP-a.
Izvještaj će predstaviti rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Kristin Meknab i šef Odsjeka za životnu sredinu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić, te šef ovog projekta Borislav Jakšić.

Tokom posljednjih godina postala je očita i jasna činjenica da su klimatske promjene od najvećih prijetnjih ekološkoj stabilnosti planete Zemlje.

Zahvaljujući neujednačenom i neregulisanom razvoju, klimatski poremećaji predstavljaju snažam izazov za svaku zemlju na planetu.

Kao članica globalne zajednice i potpisnica UN Konvencije o klimatskim promjenama, BiH je obavezna ispuniti zahtjeve predviđene ovom konvencijom i postati dio koncentrisanih globalnih napora na zaustavljanju i umanjivanju negativnih efekata klimastkih promjena.

Jedan od zadataka u tom okviru je i priprema dokumenta Prvi izvještaj BiH o klimatskim promjenama u kojem se daju podaci, postojeći izazovi ali i rješenja i potencijali Bih u vezi s umanjivanjem efekata klimatskih promjena.

U izradi dokumenta bilo je uključeno oko 45 domaćih eksperata iz 14 relevantnih oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: