Osuđeni ubica
67

Koliko još dopusta za Izudina Tahirovića dok na odsustvu iz zatvora slobodno šeta i nosi oružje?

S. Š.
Hapšenje Tahirovića 2015. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Hapšenje Tahirovića 2015. godine (Foto: D. S./Klix.ba)
O radu pravosudnih organa iz godišnjih izvještaja možemo zaključiti da je situacija i više nego zadovoljavajuća: veliki broj riješenih slučajeva, izrečenih kazni i slično. Međutim, situacija na terenu govori drugačije, što možemo potvrditi iz nedavnog slučaja koji se odnosi na Izudina Tahirovića.
Tahirović je osuđen na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića 2016. godine i od tada se nalazi u prostorijama Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Tačnije, povremeno se tu nalazi s obzirom da gotovo svaka četiri mjeseca dobija dozvoljeni dopust koji mu dodijeli Kantonalni sud Sarajevo.

Na dozvoljenom dopustu se nalazio i sinoć, u četvrtak 26. oktobra, kada su ga policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Dakle, na privremenoj slobodi Tahirović je uz sebe ilegalno nosio pištolj, čime je potencijalno doveo u opasnost sve oko sebe, a samim tim i strah od ponavljanja krivičnog djela zbog kojeg je i osuđen.

Na privremenoj slobodi trebao je biti do petog decembra.

Prilikom izlaska na dozvoljeni dopust, osuđenik dobija mjere kojih se mora pridržavati, a kršenje istih tih mjera dovest će do toga da zatvoreniku neće biti ponovo dozvoljena privremena sloboda, bar neko vrijeme.

Bilo kako bilo, postavlja se pitanje kako je moguće da je osuđenik za teško krivično djelo, dok se nalazio na dozvoljenom dopustu, uz sebe imao oružje? Da li je potrebno da se dogodi još jedno ubistvo, pokušaj ubistva, ili da se na bilo koji način ugrozi život i sigurnost građana dok se jedan osuđenik, naglašavamo - zbog teškog krivičnog djela - nalazi na privremenoj slobodi?

Zašto Tahirović nije bio pod policijskom kontrolom dok se nalazio na privremenoj slobodi?

Iz Kantonalnog suda Sarajevo su nam odgovorili da Tahiroviću nisu bile dozvoljene pogodnosti poput slobodnog kretanja i slobodnog izlaska u grad.

Stoga, riječ je o višestrukom kršenju mjera propisanih prema Zakonu o izvršenju sankcija u Federaciji BiH i sve to dolazi od osobe koja je počinitelj teškog krivičnog djela i čiji je boravak na slobodi, makar ona bila i privremena, prijetnja po - prvenstveno porodicu ubijenog Raščića, ali i sve ostale građane za koje postoji mogućnost da će doći u neposredni kontakt s njim. Da ne govorimo o mogućoj osveti ili ponavljanju krivičnog djela od Tahirovića.

Podsjetit ćemo, Tahiroviću je navodno dozvoljen dopust - odnosno prekid izdržavanja kazne - zbog bolesti jednog od članova porodice. U svakom slučaju ako se već nalazio na privremenoj slobodi, zar nije bilo neophodno da on bude pod policijskom prismotrom, kako bi se upravo mogle spriječiti i izbjegnuti sve potencijalne opasnosti?

Tahirović se trenutno nalazi u prostorijama za zadržavanje osoba lišenih sloboda MUP-a KS, a o njegovoj daljoj sudbini odlučit će se nešto kasnije u toku. Ostaje pitanje, da li će Tahirović nakon ovakvog ponašanja, ponovo uživati pogodnost izlaska na dozvoljeni dopust.