Prednosti i mane
18

Koliko je spajanje ministarstava za komunalne poslove, urbanizam i okoliš u KS-u korak nazad

B. R.
Komunalijama, urbanizmom i okolišom će se baviti jedno ministarstvo (Foto: E. H./Klix.ba)
Komunalijama, urbanizmom i okolišom će se baviti jedno ministarstvo (Foto: E. H./Klix.ba)
Odluka nove kantonalne vlasti u Sarajevu da spoji ministarstva prostornog uređenja, zaštite okoliša i komunalnih djelatnosti mogla bi dugoročno imati negativne posljedice. Napravljen je korak unazad u iznimno bitnim oblastima.

Pohvalna je odluka da se od sada predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem bavi jedno, a visokim obrazovanjem i naukom drugo ministarstvo. Ali to je učinjeno nauštrb iznimno važnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo.

Ovo ministarstvo s obimnim i složenim nadležnostima je spojeno s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture koje je imalo jednako obimne i složene nadležnosti. To je učinjeno dijeljenjem obrazovanja na dva resora - ministarstva.

Enver Hadžiahmetović je na prijedlog Naroda i pravde (NiP) čelu novonastalog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Pred njim će biti veliki izazovi za koje je upitno da li će na njih moći adekvatno odgovoriti i ako bude imao veliku volju da to postigne.

Sada će se jedan čovjek morati baviti rastućim problemima kojima su se nekada bavila dva čovjeka, odnosno ministra. Pred njim je istvoremeno imperativ da grad bude čist, da se konačno planski gradi i da zrak bude čistiji.

Bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, kojeg je na tu funkciju predložila Stranka demokratske akcije (SDA), kritikovao je spajanje ministarstva koje je vodio. On je bio među onima koji su smatrali da je novoformirano ministarstvo potkapacitirano - neće moći da uradi sve ono što bi trebalo uraditi. I to je zaista pod velikim znakom upitnika.

Urbanizam

Ni bivše Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša nije uspijevalo značajnije urediti oblasti za koje je bilo nadležno. S velikim poteškoćama se bavilo neplanskom gradnjom i zagađenim okolišem. S (pre)opterećnim Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša to bi moglo biti još teže.

Sarajevske općine imaju dominantnu nadležnost u prostornom uređenju i građenju, ali resorno kantonalno ministarstvo je bilo koliko-toliko korektivna institucija lokalnim zajednicama po ovom pitanju.

Ono je to koje je do određene mjere doprinosilo harmonizovanom urbanističkom planiranju i razvoju u cijelom kantonu. Tako da nije u potpunosti tačan argument nove vlasti da se urbanizmom ne treba više baviti posebno ministarstvo tvrdeći da se za njega samo pitaju općine.

Na velike probleme, tačnije korupciju u urbanizmu ukazao je i Eric Larson iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

"Još jedno područje koje je korumpirano je sektor izdavanja građevinskih dozvola. Postoji termin urbicid, gdje je korupcija na veoma visokom nivou - gradnja je napredovala, a prelijepa priroda uništena. Svi dijelovi grada se uništavaju jer ne postoji planska gradnja", izjavio je Larson za Glas Amerike.

Suprotan trend od onog u razvijenim državama

Spajanje ministarstava je sporno i zbog klimatskih promjena. Čini se da Četvorka - NiP, Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) - nisu razmatrale ono što je u razvijenim državama svijeta sve učestalija činjenica, a to je formiranje posebnog ministarstva za zaštitu okoliša, a upravo zbog borbe protiv klimatskih promjena.

Sarajevo, kao i ostatak Bosne i Hercegovine, nije pošteđeno klimatskih promjena. Ekstremne vremenske prilike su učestale. Treba podsjetiti samo na metarski snijeg iz 2012. i katastrofalne poplave iz 2014. godine. Umjesto da se ovim pitanjem bavi posebno ministarstvo, kao što je bio slučaj, ono je svrstano u isti koš s komunalnim poslovima.

Zagađen zrak nije periodična pojava, već dio svakodnevnice koji doslovno ubija stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. To je problem usko povezan s urbanizmom i klimatskim promjenama. Utoliko će biti teže rješavanje ovog problema.

S druge strane, posvećenost urbanizmu i zaštiti okoliša bi za posljedicu mogla imati zanemarivanje komunalnih djelatnosti. Pojedini smatraju upitnim kompetentnost ministra Hadžiahmetovića da se bavi urbanizmom i zaštitom okoliša.

Nije poznato da li je vlast razmatrala mogućnost da spoji neka druga dva ministarstva. Nije ni mnogo obrazlagala zašto se odlučila baš da spoji dva navedena ministarstva. Jedan od argumenata da su ona nekada bila jedno ministarstvo nije relevantan sada kada su se okolnosti znatno promijenile.