Šta se iza brda valja?
1.3k

Koliko je realna i šta bi značila mjera potpunog karantina u Federaciji BiH

S. H.
Federalni štab Civilne zaštite zasjeda danas, a na dnevnom redu je i analiza postojećih i uvođenje novih mjera u cilju usporavanja širenja koronavirusa.
Na samu najavu jedne tako oštre mjere, poput stavljanja cijele FBiH u potpuni karantin, reakcije javnosti na društvenim mrežama su brojne. Većina ih osuđuje takve najave, kritikujući čak i opciju da takvo nešto bude usvojeno.

Prije sjednice iz Kriznog štaba nisu mogli reći ništa detaljnije osim da će se razmatrati i prijedlog potpunog karantina.

A šta bi to u praksi značilo? U narednih 15 dana mjera koja sada važi za starije od 65 i mlađe od 18 bila bi produžena na sve. Ipak, i u tom slučaju bi definitivno postojali izuzeci te bi se odredilo ko se i kada može kretati.

Također, izvjesno je da bi nadležni i u slučaju uvođenja potpunog karantina morali ostaviti opciju da član porodice može otići do prodavnice po nabavku hrane i slično. U Kini, u provinciji Hubei i gradu Wuhanu karantin je važio za sve, a svaka dva ili tri dana po jedan član porodice je mogao izaći i otići u prodavnicu.

Čak i postojeće mjere u FBiH naišle su na brojne kritike, pa određeni poslodavci već upućuju apele da se određenim radnjama omogući rad i poslovanje uz mjere predostrožnosti.

Struka, odnosno ljudi koji rukovode imenovanim kriznim štabovima, analiziraju i odlučuju o svakom potezu. Federalni krizni štab ima devet članova i oni odlučuju o svim mjerama na teritoriji entiteta. Na snazi su već brojne mjere, a ključne su da je zabranjeno kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina. Ograničen je i rad tržnih centara, sve prodavnice rade skraćeno.

Koliko je realno uvođenje potpunog karantina bit će poznato danas, a izvjesno je da će se o tome pitati i stručnjaci epidemiolozi shodno rastu broja novozaraženih.