{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koler osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina nad pripadnicima JNA

S
11.3.2013. u 13:58
0
6
Koler osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina nad pripadnicima JNA
0
Koler osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina nad pripadnicima JNA
Ivan Koler (desno)
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) osudio je danas Ivana Kolera na godinu i po zatvora za zločin nad bivšim pripadnicima JNA u Tuzli od juna do augusta 1992. godine.
Sudsko vijeće Vrhovnog suda je nakon izvedenih svih dokaza zaključilo da se iskazi svjedoka mogu smatrati pouzdanim.

Tužilac Federalnog tužilaštva Nermina Mutevelić rekla je ranije da je većina saslušanih svjedoka potvrdila da ih je Koler tukao, psihički zlostavljao, maltretirao i nazivao "četnicima", zbog čega su zatvorenici doživljavali psihičke i fizičke traume.

Prilikom donošenja presuda Sudsko vijeće je uzelo u obzir da je Koler u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao nepunih 20 godina.

Protiv ove presude moguće je uložiti žalbu trećestepenom vijeću ovog suda u roku od 15 dana.

Koler, bivši pripadnik Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane u Tuzli, optužen je da je kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru od početka juna do kraja augusta 1992. godine nečovječno postupao i nanosio teške tjelesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima, bivšim pripadnicima JNA.

On je optužen da je pesnicama i palicama udarao zarobljenike, uskraćivao im odlazak u toalet, ubadao po ranama, prijetio da će ih ubiti, te ih ponižavao, tjerajući ih da ližu toalet i polivajući ih urinom.

Kantonalni sud u Tuzli je u septembru 2011. godine oslobodio Kolera optužbi za nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima bivše JNA. Vrhovni sud FBiH ukinuo je ovu presudu i naredio ponovno suđenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: