Mišljenje stručnjaka
13

Kolektor otpadnih voda će smanjiti zagađenje rijeke Bosne u Zenici, ali problem ostaje uzvodno

Piše: E. M.
Rijeka Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rijeka Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Projekt izgradnje postrojenja za prikupljanje i preradu otpadnih voda u Zenici, vrijednosti blizu 20 miliona eura, trebao bi poboljšati stanje okoliša u ovom gradu. Međutim, stručnjaci ističu kako to neće biti toliko vidljivo zbog izvora zagađenja koji se nalaze uzvodno u Kaknju, Visokom, Ilijašu i drugim bh. gradovima.

Predstavnik KfW misije Johannes Kannicht s predstavnicima Grada Zenica i Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica prije godinu dana potpisao je sporazum kojim će biti riješen problem otpadnih voda u Zenici.

Sistem za prečišćavanje voda, s obzirom na to da kanalizacija Zenice završava u rijeci Bosni, bit će smješten u naselju Banlozi, a projekt bi trebao biti završen do 2021. godine.

Predstavnici zeničkog Ekoforuma u razgovoru za Klix.ba su pojasnili da je rješavanje problema otpadnih voda za svaki grad bitan projekt.

"Ovo za Zenicu ima poseban značaj jer je do sada koristila zajednički kolektor s industrijskim postrojenjima kao što su rudnik, ArcelorMittal i željezara, tako da se nije moglo utvrditi ko je uzročnik zagađenja rijeke Bosne. Kada se odvoje ova dva sistema, zagađivači neće moći kriviti jedni druge", pojasnili su iz Ekoforuma Zenica.

Projekt izgradnje kolektora za otpadne vode bio je planiran izdavanjem prve okolišne dozvole ArcelorMittalu Zenica, ali tek su se sada stvorili uslovi za njegovu realizaciju.

"Ako se nastavi gradnja HE Vranduk, postoji opasnost da se u akumulaciji dugoj 6 km sakupljaju sve otpadne vode uzvodno od brane, uključujući i industrijske i komunalne. Ovim projektom, taj rizik će se smanjiti, ali ostaje i dalje problem izvora zagađenja koji se nalaze uzvodno, kao što su: Kakanj, Visoko, Ilijaš, Sarajevo”, dodaju iz Ekoforuma.

Za kraj su istkali kako je rješavanje problema otpadnih voda u Zenici rađeno od posljednjeg prema prvom koraku.

"Kod nas su prvo dijelili cijevi po selima da ljudi zamijene septičke jame s kanalizacijom, ali nisu građeni kolektori u koje bi se te cijevi slijevale, niti je bilo postrojenja za prečišćavanje na kraju kolektora. Sve otpadne vode su završavale u potocima, bile izvor zaraze i zagađivale zahvate pitke vode. S realizacijom projekta izgradnje centralnog prečistača treba graditi i kolektore koji će sakupljati otpadne vode koje se sada nekontrolisano ispuštaju u vodotoke".

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Schmidt-Rosen prije pet dana potpisali su sporazum o zajmu za izgradnju Vjetroparka Hrgud i grant sredstvima za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici, a realizacija projekta bi trebala početi uskoro.