8,5 miliona KM
236

Kolektivni centar u Mihatovićima pred zatvaranjem, za raseljene osobe u Tuzli se grade dvije zgrade

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U toku iduće godine više od 100 porodica koje su smještene u kolektivnom centru u Mihatovićima bit će preseljene u dvije zgrade za socijalno stanovanje, koje će biti izgrađene u tuzlanskim naseljima Miladije i Solina.

Povodom najave ovog projekta državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas su obišli kolektivni centar u Mihatovićima, zgradu za socijalno stanovanje u naselju Miladije te lokaciju na kojoj je polaganjem kamena temeljca ouvaničena izgradnja objekta u Solini.

U ova dva objekta bit će obezbjeđeno ukupno 156 stambenih jedinica, a nakon preseljenja porodica, kolektivni centar u Mihatovićima će biti zatvoren.

Preduslovi za smanjenje siromaštva

Upravnik kolektivnog centra u Mihatovićima Midhat Vrabac kaže da u ovom centru trenutno boravi blizu 210 porodica, odnosno 535 osoba.

"Status raseljenih osoba imaju članovi 124 porodice, a ostatak je u stanju socijalne potrebe. Ovdje imamo i određeni broj beskućnika. Svi naši korisnici koji imaju status raseljenih osoba bit će zbrinuti u dvije zgrade u Tuzli, a 30 stanova je osigurano za osobe u stanju socijalne potrebe", istakao je Vrabac.

Rješavanje pitanja kolektivnih centara u BiH, prema riječima ministrice Borovac, predstavlja jedno od najvažnijih za vlasti u našoj zemlji.

Preseljenje u nove stambene jedinice, naglasila je Borovac, stvorit će se i preduslovi za smanjenje siromaštva, odnosno dovest će do boljeg ekonomskog položaja osoba koje su trenutno korisnici prostorija kolektivnih centara.

"Za zatvaranje 121 kolektivnog centra obezbjeđena su finansijska sredstva u vrijednosti od 120 milion KM. Konkretno, dvije zgrade u Tuzli koštat će blizu 8,5 miliona maraka i to će, prema svim našim evidencijama, biti dovoljno da se riješi stambeno pitanje ovog kolektivnog centra. Riječ je o kreditnim sredstvima, a država se zadužila kod Razvojne banke Vijeća Evrope. Novac će vraćati entiteti i Brčko Distrikt", rekla je Borovac.

Ministar Ramić smatra da izgradnja zgrada za socijalno stanovanje predstavlja jedno kvalitetno rješenje, a dugoročno osigurava bolji kvalitet života raseljenim osobama.

"Kada je riječ o Tuzli, mi se nadamo da ćemo sve ljude useliti u stanove u toku iduće godine. Kada je riječ o ostalim zgradama za socijalno stanovanje, kojih imamo ukupno još 58, rok za završetak radova je do 2020. godine. Namjera nam je da riješimo blizu dvije hiljade porodica. Sve one su evidentirane u općinskim službama, a kada izgradimo zgrade one će odmah dobiti svoje stanare", istakao je Ramić.

Aplikaciju za dodjelu stana predala je i tročlana porodica Šadić iz Vlasenice koja u kolektivnom centru u Mihatovićima boravi već 23 godine.

"Mi se ni ovdje ne žalimo na uslove stanovanja, ali stan koji ćemo dobiti u Tuzli bit će od velikog značaja. Preseljenjem u Tuzlu kćerki će nam škola biti mnogo bliža, a i odlazak ljekaru će biti jednostavniji. Ne bi plaćali ni prijevoz. Sve u svemu, ovo je pozitivno za moju porodicu. Hvala svima koji misle na nas", kazala nam je Alma Šadić.

Strategija Grada Tuzle

Grad Tuzla 2015. godine donio je strategiju vezano za zatvaranje kolektivnih centara, pod uslovom da ljudi budu zbrinuti u drugim stambenim jedinicama.

Godinu dana kasnije krenulo se u realizaciju projektne dokumentacije za izgradnju zgrada s neprofitnim stanovanjem, nakon čega su, prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, obezbjeđena određena novčana sredstva od Evropske unije.

Na području Tuzle u zgrade koje su već izgrađene dosad je useljeno 40 porodica.

"U kolektivnom centru u Mihatovićima postoji mnogo kvalitetnih objekata, a sada je u toku rasprava o prostornom planu Tuzlanskog kantona, koji će prouzrokovati rasprave o prostornom planu grada. Mi ovdje ne vidimo nikakvo šljačište, ali ćemo nastojati iskoristiti 'zdrave' objekte. Rano je govoiti o njihovoj namjeni, ali ne bi bilo loše da ovo bbude rekreativni prostor", istakao je Imamović.