Zajedničko rješenje
11

Kolegij SDA podržao prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH

Klix.ba
Sjednica Predsjedništva SDA
Sjednica Predsjedništva SDA
Kolegij Stranke demokratske akcije podržao je prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, četiri stranke, SDA, SBB, SDP i DF, kao i Naša stranka usaglasili su zajednički prijedlog radi rješavanja problema implementacije izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH trebali bi sutra potpisati šefovi klubova parlamentarnih stranaka i to Ismet Osmanović iz SDA, Nasir Beganović iz SBB-a, Elvir Karajbić iz SDP-a i Dženan Đonlagić iz DF-a, kao i zastupnik Naše stranke.

Inače, riječ je o prijedlogu koji su ranije u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF, ali s određenim modifikacijama.

Navedeni prijedlog zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića tako što će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

To se čini na principu popisa stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda.