{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolegij SDA podržao prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH

18.6.2018. u 20:52
11
164
Kolegij SDA podržao prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH
11
Kolegij SDA podržao prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH
Sjednica Predsjedništva SDA
Kolegij Stranke demokratske akcije podržao je prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, četiri stranke, SDA, SBB, SDP i DF, kao i Naša stranka usaglasili su zajednički prijedlog radi rješavanja problema implementacije izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH trebali bi sutra potpisati šefovi klubova parlamentarnih stranaka i to Ismet Osmanović iz SDA, Nasir Beganović iz SBB-a, Elvir Karajbić iz SDP-a i Dženan Đonlagić iz DF-a, kao i zastupnik Naše stranke.

Inače, riječ je o prijedlogu koji su ranije u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF, ali s određenim modifikacijama.

Navedeni prijedlog zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića tako što će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

To se čini na principu popisa stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: