Rekonstrukcija Vlade FBiH
0

Kolegij SDA podržao Brankovićev prijedlog

FENA
Na redovnoj sjednici Kolegija Stranke Demokratske akcije (SDA) u subotu je sačinjen raspored zaduženja za koordinaciju aktivnosti na realizaciji Sporazuma iz Pruda, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Prema tom rasporedu proces ustavne reforme kooordinirat će predsjednik SDA Sulejman Tihić, reguliranje pitanja državne imovine potpredsjednik Šefik Džaferović, dok su za koordinaciju aktivnosti i pripremu popisa stanovništva i podrške održivom povratku zaduženi potpredsjednici Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, te član Glavnog odbora Halid Genjac, a za rješavanje pravnog statusa Brčko distrikta Hazim Rančić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kolegij SDA pozdravio je usvajanje zakona o konsolidaciji rudnika. Stranka je potvrdila svoj stav o rekonstrukciji federalne vlade. Podržan je prijedlog premijera za rekonstrukciju Vlade FBiH koja bi imala 12 ministarstava uz proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda (šest Bošnjaka, četiri Hrvata i dva Srbina).

Također su podržane reforme u sektorima boračke i socijalne zaštite, te javne uprave čime bi bilo omogućeno znatno reduciranje javne potrošnje.

"Stav SDA je da plaće zvaničnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH ne bi smjele prelaziti iznos od 3.500 KM i treba da budu niže za 30 posto u odnosu na plaće u entitetu", navodi se.

Naredna redovna sjednica Predsjedništva SDA bit će održana 11. decembra, a nakon nje tematska sjednica Predsjedništva posvećena radu federalne vlade. Redovna sjednica Glavnog odbora je 24. decembra.