BiH
0

Kolegij RTVFBiH: Osuditi napad na novinara i kamermana FTV-a

FENA
Danas prilikom održavanja pres-konferencije u prostorijama Kantonalnog vijeća Stranke za BiH u Bihaću, član ove stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Bahtić, uz pomoć aktiviste SBiH Jasmina Selmanovića, fizički je nasrnuo na novinara Federalne televizije Avdu Avdića i kamermana Refika Vejsilagića, saopćio je Kolegij RTVFBiH.

U Bihaću danas je trebalo biti održana konferencija za novinare u prostorijama Stranke za BiH. Kada je počela konferencija za štampu, novinaru i snimatelju Federalne televizije rečeno je da izađu napolje. Na pitanje zašto da izađu kada se radi o javnom skupu i zakazanoj konferenciji za štampu, naši novinar i snimatelj fizički su izbačeni i udarani tom prilikom, što je snimljeno kamerom, navodi se.

Ovakvo ponašanje, koje se, u najmanju ruku, može ocijeniti siledžijstvom, pokazuje da se, ne samo medijima i medijskim kućama uskraćuje pravo na rad i obavljanje svog posla, što je temelj svih ljudskih prava i sloboda, već da su pojedinci, koji nažalost obavljaju i zastupničke funkcije, spremni na ovakav način «raspravljati» s novinarima. Očito, nakon političkih, finansijskih, verbalnih i medijskih pritisaka prešlo se na fizičko obračunavanje s novinarima RTVFBiH, što jasno govori o moralu i karakteru čovjeka - i nažalost parlamentarca.

Inače, ovo nije prvi napad zastupnika Bahtića na novinare Federalne radio-televizije. Već je ranije 17. januara prošle godine na pres-konferenciji žrtvom verbalnog napada bila dopisnica Federalne televizije iz Bihaća Elvira Cerić.

Sadik Bahtić s novinarima RTVFBiH obračunava se pred predstavnicima drugih medijskih kuća i na zakazanim pres- konferencijama, a da takvi postupci ne bivaju osuđeni ni medijski, niti od nadležnih institucija.

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, traži od parlamenta Bosne i Hercegovine da zauzme stav vezan za ponašanje ovog parlamentarca, isto tako očekujemo da se očituje Stranka za Bosnu i Hercegovinu, udruženja novinara, ali i nadležne policijske ustanove, a dakako i nadležni sud. Pozivamo, također, sve međunarodne institucije koje se bave zaštitom novinarskih sloboda i ljudskih prava da reagiraju na ovaj brutalan čin napada, navodi se u saopćenju Kolegija RTVFBiH.