BiH
0

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH podržao inicijativu TIBiH

FENA
Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržao je inicijativu Transparency Internationala BiH (TIBiH) o neophodnosti usvajanja strategije za borbu protiv korupcije.

Inicijativa TIBiH, zajedno s dokumentom “Unapređenje društvenog integriteta” koji sadrži prijedloge za strategiju za borbu protiv korupcije, izrađene u saradnji s ekpertima, predstavnicima državnih institucija i organizacijama civilnog društva, a uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH, dostavljena je svim delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je saopćeno iz TIBiH, značajan broj njih već je izrazio spremnost da podrži inicijativu.

Ključni razlozi za pokretanje inicijative za usvajanje Strategije u Parlamentarnoj skupštini BiH ujedno su i primjedbe na postojeću strategiju Vijeća ministara za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Riječ je o nepostojanju mehanizama koordinacije, monitoringa i implementacije, zatim sam rok neuobičajen za strateško planiranje.

U TI-u navode da je rok za provođenje aktivnosti predviđenih akcionom planom nedovoljno određen, a nosioci aktivnosti nedifinirani.

Objedinjavanje dva velika problema s kojim se bh. društvo suočava u jedan strateški dokument – organizovani kriminal i korupciju – s aspekta provodivosti predviđenih mjera nije kvalitetno rješenje, s obzirom na to da se na takav način zamagljuje fokus aktivnosti, stav je TI-a.

Sve navedeno imalo je za rezultat nezadovoljavajuću implementaciju aktivnosti predviđenih strategijom, što je konstatirano i u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2007. godinu.

Upravo stoga je neophodno da Parlamentarna skupština BiH usvoji revidiranu strategiju isključivo za borbu protiv korupcije.

Usvajanje strategije od najvišeg zakonodavnog tijela, osim što bi ojačalo samu strategiju i dalo joj na značaju, razdvojilo bi institucije odgovorne za implementaciju i nadzor, kao što je to sada slučaj, koji se pokazao kao neprimjenjiv.

-Jasna demonstracija vodeće uloge parlamenta u borbi protiv korupcije omogućuje kvalitetnu koordinaciju, ali i aktiviranje najvišeg izabranog organa, koji najveću odgovornost ima upravo prema građanima, naglasio je predsjedavajuci Odbora direktora TIBiH Boris Divjak.

On navodi da dokument "Unapređenje sistema društvenog integriteta" identificira glavne oblasti koje su dosad otvarale prostor 'sivog' ili ilegalnog djelovanja, a gdje predlažemo jačanje zakonskog okvira i institucija na bazi međunarodnih instrumenata ratifikovanih od BiH i najboljih praksi razvijenih zemalja.

Podrška Parlamentarne skupštine ovoj inicijativi znak je da je parlament kao najviše tijelo u strukturi vlasti spreman da preuzme ustavnu ulogu rješavanja vodećih pitanja u zemlji, od kojih zavisi uspjeh reformskih procesa, zaključio je Divjak.