Zbog Inzkovih odluka
0

Kolegij NSRS sutra o novom zasjedanju

FENA
Kolegij Narodne skupštine RS-a sutra će odučiti hoće li biti održana posebna sjednica tog parlameta u vezi s najnovijim odlukama visokog perdstavnika u BiH Valetina Inzka i zahtjevom Vlade RS-a da se o tom izjasni parlament i građani na referendumu.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić navodi da je na Kolegiju da odluči o eventulanom održavanju tog posebnog zasjedanja, ali i napominje da već postoji „dosta zgusnut“ raspored sjednica parlamnta do kraja godine.

Komentirajući mogućnost raspisivanja referenduma u RS-u, Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da Ustav RS-a u dva svoja člana predviđa da se građani mogu izjasniti na referendumu i da postoji Zakon o referendumu iz 1993. godine koji daje proceduru i način ko ga saziva i na koji način se organizuje.

Podsjećanja radi, Vlada RS-a je 14. decembra obacila kao neprihvatljive Inzkove odluke o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, o produženju mandata međunarodnog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava i najavila da će zatražili stav Narodne skupštine RS-a o tom pitanju i građana putem referenduma u okviru RS-a.

Premijer RS-a Milorad Dodik je jučer rekao i da postojeći zakon o referendumu u RS-u ima određene nedorečenosti kao što su birački spiskovi, koji nisu u vlasništvu RS-a već Izborne komisije BiH i da će ih SNSD stoga tražiti.

„Vlada RS-a je predložila da se referendum održi čim se stvore tehnički preduslovi“, poručio je Dodik i dodao da „ne treba“ referendum da se odbiju Inzkove odluke jer su „već odbijene kao institucije, ali treba kako bi ljude počeli trenirati na tu vrstu priče“.