{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolegij NSRS sutra o novom zasjedanju

F
16.12.2009. u 16:37
0
0
Kolegij NSRS sutra o novom zasjedanju
0
Kolegij NSRS sutra o novom zasjedanju
Kolegij Narodne skupštine RS-a sutra će odučiti hoće li biti održana posebna sjednica tog parlameta u vezi s najnovijim odlukama visokog perdstavnika u BiH Valetina Inzka i zahtjevom Vlade RS-a da se o tom izjasni parlament i građani na referendumu.
Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić navodi da je na Kolegiju da odluči o eventulanom održavanju tog posebnog zasjedanja, ali i napominje da već postoji „dosta zgusnut“ raspored sjednica parlamnta do kraja godine.

Komentirajući mogućnost raspisivanja referenduma u RS-u, Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da Ustav RS-a u dva svoja člana predviđa da se građani mogu izjasniti na referendumu i da postoji Zakon o referendumu iz 1993. godine koji daje proceduru i način ko ga saziva i na koji način se organizuje.

Podsjećanja radi, Vlada RS-a je 14. decembra obacila kao neprihvatljive Inzkove odluke o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, o produženju mandata međunarodnog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava i najavila da će zatražili stav Narodne skupštine RS-a o tom pitanju i građana putem referenduma u okviru RS-a.

Premijer RS-a Milorad Dodik je jučer rekao i da postojeći zakon o referendumu u RS-u ima određene nedorečenosti kao što su birački spiskovi, koji nisu u vlasništvu RS-a već Izborne komisije BiH i da će ih SNSD stoga tražiti.

„Vlada RS-a je predložila da se referendum održi čim se stvore tehnički preduslovi“, poručio je Dodik i dodao da „ne treba“ referendum da se odbiju Inzkove odluke jer su „već odbijene kao institucije, ali treba kako bi ljude počeli trenirati na tu vrstu priče“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: