Vitalni interes
6

Kolegij NSRS-a danas o tačkama dnevnog reda "Dodikove sjednice"

I. P.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Banjoj Luci danas će biti održana sjednica parlamentarnog kolegija Narodne Skupštine RS na kojoj će biti predstavljen i vjerovatno usvojen dnevni red posebne sjednice koju je sazvao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećamo, u Narodnoj skupštini je 21. februara zaprimljen Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH.

Na posebnoj sjednici poslanici bi se trebali izjasniti o Dodikovoj izjavi o proglašenju odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS-a.

U opoziciji kritikuju Dodika za neozbiljnost kada je riječ o pokretanju veta u vezi s Đukanovićevom posjetom.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Dodiku to što nije dao saglasnost za Đukanovićev dolazak, jer misli da će BiH, a posebno RS, time diplomatski mnogo izgubiti.