BiH
0

Kolegij dekana Ekonomskog fakulteta demantirao optužbe prof. Stojanova

FENA
Kolegij dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je afera koju je svojim odlaskom s Fakulteta izazvao prof. dr. Dragoljub Stojanov isfabrikovani slučaj "protjerivanja Hrvata".

Kolegij dekana je naveo da se radi o radnopravnom slučaju koji je izazvao sam prof. Stojanov svojim angažmanom na više strana.

Dekan Fakulteta prof. dr. Muris Čičić je kazao da je prof. Stojanov smatrao da mu ovaj fakultet treba služiti samo za osiguranje socijalne i zdravstvene zaštite, a da može raditi gdje i šta hoće.

On je naveo da je prof. Stojanov imao tri radna odnosa na tri razna fakulteta (Rijeka, Sarajevo i Banja Luka), te niz drugih funkcija. Štaviše, kazao je dr. Čičić, radilo se o poslovima koji su zahtijevali puni radni angažman.

Prof. Stojanov je upozoren da je takvo ponašanje neodrživo, jer nije bilo moguće da redovno održava nastavu, pa je onda sam dao otkaz, jer je smatrao da mu je bolje zaraditi penziju u Hrvatskoj, gdje su penzije za univerzitetske profesore tri-četiri puta veće.

Odgovarajući na tvrdnje prof. Stojanova da je bio izložen proganjanju na nacionalnoj osnovi, prodekan za finansije dr. Željko Šain je kazao da je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kao jedinom u BiH, nacionalni sastav predavača isti kao i prije rata. Dr. Šain dalje kaže da on kao Hrvat nikada nije imao nikakvih neprijatnosti i da ga niko od uposlenika na Fakultetu nikada nije omalovažavao na nacionalnoj osnovi.

Jedini slučaj na Fakultetu u vezi s nacionalnim vrijeđanjem bio je prije četiri godine u vezi s istupanjem dr. Mehe Bašića, od koga se Fakultet ogradio i putem saopćenja osudio zbog takvih izjava, ali taj slučaj nije bio vezan za nacionalnu pripadnost prof. Stojanova.

Prof. dr. Dževad Šehić je demantirao tvrdnje prof. Stojanova u vezi s posljednjim izborima za dekana, na kojima je prof. Čičić pobijedio sa samo dva glasa protiv, što je predstavljalo podršku konceptu rada Fakulteta i radu dekana.

Upitan zašto je, ako su tvrdnje Kolegija istinite, tako dugo tolerirano ponašanje prof. Stojanova, dekan Čičić je kazao da on ne može nikoga otpustiti, već samo upozoriti ako radi nezakonito.

Osim toga, ponašanje prof. Stojanova je dugo tolerirano zbog njegovog ugleda, ali to nije moglo trajati unedogled, kazao je dekan Čičić.

  • Imao je ogromne privilegije. Nema gdje ne radi. Ima toliko sinekura, a nikakve obaveze, kazao je dr. Čičić.

Čitavu aferu dr. Čičić smatra kao lansiranu tezu "Slobodne Bosne" i BHT1, koja mu nije htjela ni dati priliku za demanti, zbog čega je i upućeno otvoreno pismo uredniku informativnog programa BHT1 Amiru Zukiću.

Nakon toga su se, kaže dr. Čičić, javili brojni moralni dušebrižnici koji žive na raznim sinekurama, kao što su Srđan Dizdarević, Beriz Belkić ili Mirko Pejanović. Prema njegovim riječima, to je povezana grupa ljudi koja drži svoje pozicije.

  • Sarajevo je jedina oaza multietničnosti, što je činjenica koja se ne voli i zato je potrebno stvarati afere, rekao je on.

Prof. Stojanov je bio rukovodilac Katedre za ekonomsku teoriju i politiku, ali, kažu članovi Kolegija, nastava je pokrivena i sada funkcionira bolje nego prije, jer prof. Stojanova često nije bilo. Na njegovo mjesto je izabrana prof. dr. Azra Hadžiahmetović.

  • Našu reputaciju čine imena naših profesora, a ta reputacija se razlijeva ako profesori rade na pet fakulteta. Neću tolerirati da profesori budu 'ptice selice' i da imaju samo prava, a ne i obaveze, poručio je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Muris Čičić.