BiH
0

Kolege i prijatelji se oprostili od profesora Branislava Verbiča

FENA
ANU BiH
ANU BiH
Zajedničkom komemorativnom sjednicom Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH i Građevinskog fakulteta danas su se u Sarajevu brojne kolege, prijatelji i članovi porodice oprostili od istaknutog profesora ovog fakulteta i dopisnog člana Akademije Branislava Verbiča (1938.-2011.).

O njegovom radu koji je ostavio neizbrisiv trag na naučnoj sceni bivše Jugoslavije i svijeta govorili su članica Odjeljenja tehničkih nauka ANUBiH Branislava Peruničić i dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu Mustafa Hrasnica.

Branislava Peruničić nazvala je Verbiča izuzetnim inžinjerom, naučnikom i čovjekom. Istaknula je da su njegovo naučno djelo i stručni rad posvećeni proračunu vibracije tla i na tlu izgrađenih konstrukcija izazvanih zemljotresima ili ljudskom aktivnošću te da je u toj oblasti imao svjetski priznate visoko citirane teoretske doprinose.

Među tri glavna područja Verbičevog rada ona je navela teoriju interakcije građevinske konstrukcije tla pod djelovanjem dinamičkog opterećenja, u kojoj je ostvario najveće i svjetski priznate rezultate.

Druga oblast istraživanja bilo je ponašanje spojeva panela u krupnopanelnim zgradama pod djejstvom zemljotresa, a treća istraživanje dinamičkog ponašanja željezničke pruge pri prolasku vozova i rasprostiranje izazvanih vibracija.

"Svojim radovima Branislav Verbič je stekao veliki ugled u naučnim krugovima u svijetu, bivšoj Jugoslaviji i BiH", zaključila je ona.

Mustafa Hrasnica je ocijenio da je odlazak pofesora Verbiča veliki gubitak za Građevinski fakultet, gdje je proveo najveći dio bogate naučne i profesionalne karijere, i s kojim je neraskidivo povezan.

"Profesor Verbič se svojim znanjem, vještinom i visokim ugledom koji je imao u društvu uvijek zalagao za Građevinski fakultet, za njegov napredak i u naučnom i u tehničkom smislu, a kada je bilo potrebno branio njegov dignitet i dostojanstvo jedne značajne visokoškolske i naučne institucije", kazao je Hrasnica.

Rezimirao je Verbičev životopis, naglašavajući najznačajnije naučne aktivnosti te izuzetno plodan stručni i pedagoški rad s objavljenih više od 50 naučnih radova i dva udžbenika te mentorstvo na deset doktorskih disertacija i magistarskih radova.

Branislav Verbič bit će sahranjen danas na gradskom groblju Bare.