{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolege i prijatelji se oprostili od profesora Branislava Verbiča

F
26.10.2011. u 13:11
0
3
Kolege i prijatelji se oprostili od profesora Branislava Verbiča
0
Kolege i prijatelji se oprostili od profesora Branislava Verbiča
ANU BiH
Zajedničkom komemorativnom sjednicom Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH i Građevinskog fakulteta danas su se u Sarajevu brojne kolege, prijatelji i članovi porodice oprostili od istaknutog profesora ovog fakulteta i dopisnog člana Akademije Branislava Verbiča (1938.-2011.).
O njegovom radu koji je ostavio neizbrisiv trag na naučnoj sceni bivše Jugoslavije i svijeta govorili su članica Odjeljenja tehničkih nauka ANUBiH Branislava Peruničić i dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu Mustafa Hrasnica.

Branislava Peruničić nazvala je Verbiča izuzetnim inžinjerom, naučnikom i čovjekom. Istaknula je da su njegovo naučno djelo i stručni rad posvećeni proračunu vibracije tla i na tlu izgrađenih konstrukcija izazvanih zemljotresima ili ljudskom aktivnošću te da je u toj oblasti imao svjetski priznate visoko citirane teoretske doprinose.

Među tri glavna područja Verbičevog rada ona je navela teoriju interakcije građevinske konstrukcije tla pod djelovanjem dinamičkog opterećenja, u kojoj je ostvario najveće i svjetski priznate rezultate.

Druga oblast istraživanja bilo je ponašanje spojeva panela u krupnopanelnim zgradama pod djejstvom zemljotresa, a treća istraživanje dinamičkog ponašanja željezničke pruge pri prolasku vozova i rasprostiranje izazvanih vibracija.

"Svojim radovima Branislav Verbič je stekao veliki ugled u naučnim krugovima u svijetu, bivšoj Jugoslaviji i BiH", zaključila je ona.

Mustafa Hrasnica je ocijenio da je odlazak pofesora Verbiča veliki gubitak za Građevinski fakultet, gdje je proveo najveći dio bogate naučne i profesionalne karijere, i s kojim je neraskidivo povezan.

"Profesor Verbič se svojim znanjem, vještinom i visokim ugledom koji je imao u društvu uvijek zalagao za Građevinski fakultet, za njegov napredak i u naučnom i u tehničkom smislu, a kada je bilo potrebno branio njegov dignitet i dostojanstvo jedne značajne visokoškolske i naučne institucije", kazao je Hrasnica.

Rezimirao je Verbičev životopis, naglašavajući najznačajnije naučne aktivnosti te izuzetno plodan stručni i pedagoški rad s objavljenih više od 50 naučnih radova i dva udžbenika te mentorstvo na deset doktorskih disertacija i magistarskih radova.

Branislav Verbič bit će sahranjen danas na gradskom groblju Bare.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: